Delvita zítra zavírá a končí

šal, čtk
28. 5. 2007 14:00
Obchody Delvity za týden otevře Billa
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Poslední možnost nakoupit v supermarketech Delvita mají lidé dnes. Zítra již budou tyto obchody zavřené, znovu se otevřou až za týden v pondělí 4. června.

Zákazníci vkročí sice do stejných obchodů, ovšem již s novým majitelem. Celkem se týdenní "uzávěrka" týká 97 supermarketů.

Foto: REWE Group

"Ve všech prodejnách Delvita je zapotřebí udělat inventury, aby bylo vše připraveno na předání německé obchodní skupině REWE Group, která v Česku provozuje supermarkety Billa," řekl Petr Uchytil, mluvčí Delvity.

V současné době je v České republice asi 80 těchto supermarketů. Po dokončení předání obchodů Delvita se stávající obchodní síť Billa více než zdvojnásobí.

Zákazníci v prvních dnech rozdíl nepoznají

Zákazníci, kteří jsou navyklí na sortiment obchodů Delvita, nemusejí zoufat. Podle Uchytila se nabídka zboží nebude zpočátku výrazně měnit. Plné začlenění převzatých obchodů totiž zabere řetězcům vždy několik týdnů až měsíců.

Podrobné plány ohledně dalšího fungování převzatých supermarketů Delvita podle slov mediálního zástupce obchodní sítě Billa Michala Donatha přitom budou zveřejněny až v pátek 1. června.

Billa je společně s diskontními prodejnami Penny Market součástí německé skupiny REWE Group. Ta nyní v Česku provozuje zhruba 240 prodejen. Supermarkety Delvita byly prodány za cenu 100 miliónů eur (asi 2,8 miliardy korun). Tato transakce již byla schválena Evropskou komisí, podle níž fúze nebude mít žádné zásadní dopady na konkurenční prostředí v Česku.

Němci chtějí s Delvitou posílit pozici na trhu

 

Vedení REWE Group si od nákupu obchodů Delvita slibuje posílení pozice na tuzemském trhu, protože Delvity díky svému rozmístění podle šéfů REWE Group ideálně doplní síť supermarketů Billa.

"Kromě toho je koncept obchodů a firemní strategie podobná konceptu a strategii Billy. V důsledku převzetí se zlepší tržní pozice Billy jakožto lokálního dodavatele a díky hustší obchodní síti se výrazně zmenší vzdálenost k zákazníkovi," uvedlo již dříve vedení REWE Group.

Delvita, která v posledních letech vykazovala vysoké ztráty, je již čtvrtým obchodním řetězcem, který se kvůli tvrdému konkurenčnímu boji o zákazníky rozhodl opustit český trh.

 

V roce 2005 z České republiky odešel Julius Meinl, vloni jej následoval francouzský Carrefour a německý řetězec Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco Stores ČR. Bývalé obchody Julius Meinl nyní patří společnosti Ahold.

  • Prohlédněte si fotogalerii: Jak se loučil Carrefour
 

Právě se děje

Další zprávy