ČSOB prohrála s celníky kvůli Chemapolu

Tomáš Fránek
9. 12. 2005 0:00
Brno - Československá obchodní banka neuspěla ve sporu s celníky o to, jakým způsobem měly být uhrazeny celní záruky za zkrachovalou společnost Chemapol.

Banka tak neuspěla v celkem deseti sporech s celním ředitelstvím v Brně a čtyřech s celníky z Hradce Králové. Nejvyšší správní soud dal totiž za pravdu celníkům.

ČSOB tvrdí, že uhradila vše, co měla

Bankovní domy ručily státu za to, že dovozci a exportéři vůči němu splní celní povinnosti. ČSOB se už  v polovině devadesátých let zavázala celním úřadům uhradit případný dluh společnosti Chemapol. Bankovní dům tvrdí, že za všechny vystavené záruky celním úřadům uhradil dohromady třicet sedm milionů korun. Ručení za dluh tak podle názoru banky už zaniklo. Její právníci to uvedli ve vysvětlení pro soud, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Celní úřady chtějí po bance další peníze

Celní úřady ale s tím nesouhlasily a po ČSOB chtěly zaplatit peníze za každý celní dluh Chemapolu jednotlivě. Bance tak například celní ředitelství v Brně napočítalo v deseti případech k zaplacení další přes dva miliony korun. Nejvyšší správní soud dal v právním výkladu zapravdu celníkům. "Z celního zákona vyplývá, že ručení se poskytuje vždy na konkrétní celní dluh," uvedli soudci ve svém rozhodnutí.

Stejně už podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozhodl v jiném případě také Ústavní soud. Proto byly zrušeny rozhodnutí krajských soudů, které byly v neprospěch celních ředitelství. Soudy jsou při svém novém rozhodování vázány respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Chemapol za sebou nechal miliardové dluhy

Společnost Chemapol patřila v devadesátých letech mezi největší průmyslové skupiny v zemi. Zahrnovala přes sto podniků s více než 40 tisíci zaměstnanci. Chemapol byl významným vlastníkem  nejen v chemickém průmyslu a farmacii, ale i v bankovnictví, strojírenství, obchodu se zbraněmi a nemovitostech, měl vlastní mediální divizi, síť čerpacích stanic, podnikal ve sportu i v letecké dopravě.

Konkurs na firmu vyhlásil Krajský obchodní soud v Praze v lednu 1999. Vyhověl tak návrhům věřitelských bank Crédit Lyonnais a také ČSOB. Ta měla do konce roku 1998 v Chemapolu podíl, ten ale společně s dalšími bankami prodala těsně před  vyhlášením konkursu. Balík akcií získali tehdy podnikatelé Radim Masný a Roman Zubík.

Ze schůze konkursních věřitelů koncernu vyplynulo, že mají pohledávky za více než 16,597 miliardy korun. V červenci 2003 konkurzní správce Chemapolu Alexandr Vacek oznámil, že z prodeje majetku chemického impéria vytěžil 2,59 miliardy korun, ukončení konkursu ale stále blokuje asi desítka soudních sporů. Loni soud prodloužil lhůtu pro konečnou zprávu a vyúčtování do letošního 31. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy