ČS: kopírování karet se letos neobjevilo

ČTK, eko
30. 11. 2005 14:36
Liberec/Praha - Česká spořitelna se letos nesetkala s kopírováním platebních karet, které zaznamenala loni spolu s dalšími českými bankami.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Občas se ale objeví poplašné zprávy o tom, že některý bankomat karty kopíruje. "Zatím se všechny tyto informace ukázaly jako nepodložené," řekla dnes mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Nevyloučila však možnost, že by se v budoucnu mohla vlna pokusů o kopírování karet opakovat.

Naposledy se podobná informace objevila v Liberci, kde se v posledních dnech po internetu šíří varování, že bankomat ČS v Nákupním centru Nisa není v pořádku, a že už jsou nejméně dva případy zneužití PIN. "Zaznamenali jsme tuto informaci, bankomat prověřil na místě náš specialista a také dálková kontrola on-line potvrdila, že je zařízení v pořádku a klienti nemusí mít obavy,
šlo o poplašnou zprávu," řekla Gajdušková. Zneužití PIN se podle ní občas objeví, většinou se ale ukáže, že měl klient číslo napsané na kartě nebo v její blízkosti.

Vlnu takzvaného skimmingu, tedy kopírování bankovních karet pomocí zařízení nainstalovaného do bankomatů, zaznamenaly banky loni. Česká spořitelna tehdy vyměnila zhruba tisícovku karet klientům, kteří vybírali z bankomatů v Brně a Praze. Škody, které způsobili podvodníci klientům ČS, dosáhly řádově stovek tisíc korun, banka je ale podle Gajduškové při prokázaném podvodu
zákazníkům kompenzuje v plné výši.

Problém kopírování, proti kterému nyní neexistuje žádná účinná obrana, by měly vyřešit až čipové karty. Největšími vydavateli čipových karet standardu EMV jsou v Česku ČSOB a Komerční banka. Česká spořitelna systém teprve připravuje, už nyní ale její bankomaty tyto karty přijímají. "Naši klienti by měli první čipové karty dostat v příštím roce," řekla Gajdušková.

 

Právě se děje

Další zprávy