Clo na boty z Asie vydrží další dva roky

ČTK
4. 10. 2006 14:30
Brusel - Členské státy Evropské unie dnes v Bruselu schválily zavedení dovozních cel na čínskou a vietnamskou obuv.

Na boty z Číny tak bude od pátku uvaleno clo 16,5 procenta a na vietnamskou koženou obuv deset procent. Původně toto opatření mělo platit pět let, nakonec ale zvítězil francouzský návrh, že clo bude uvaleno po dobu dvou let.

Dnes tento návrh schvalovali velvyslanci, zítra by ho měli odsouhlasit i ministři jednotlivých členských států.

Kypr rozhodl

Hlasování bylo těsné. Devět států návrh schválilo, čtyři se hlasování zdržely a zbytek hlasoval proti, včetně České republiky. Tábor odpůrců ochranářského opatření vedly především skandinávské země. Nakonec ale pravděpodobně rozhodl hlas Kypru. Ten dosud zavedení cel odmítal, ale svůj názor nakonec změnil a hlasování se zdržel.

Unie dosud uplatňovala pouze provizorní cla 19,4 procenta pro Čínu a 16,8 procenta pro Vietnam, jež platila jen šest měsíců. Tímto opatřením Čínu a Vietnam trestá za údajnou dotaci čínské a vietnamské vlády tamním výrobcům kožené obuvi. Kožené boty z Asie tak byly ve značné výhodě proti evropským výrobkům, které tak ztrácely postavení na trhu.

Česko je proti

Česká republika zavedení cla nepodporuje; naposledy to připomněl během návštěvy Vietnamu prezident Václav Klaus. "Nejsme merkantilisté a nejsme bojovníci za protekcionismus," uvedl při přednášce pro vietnamské studenty. Naopak čeští obuvníci dříve uvedli, že je navržené clo nízké a dovozu levné obuvi z Asie nezabrání.

"Česko bylo proti z toho důvodu, že by šlo pouze o odložení problému na pozdější dobu," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Mise České republiky v Bruselu.

Podle údajů EU vzrostl dovoz obuvi z Číny v roce 2005 oproti předešlému roku o 450 procent a oproti roku 2001 o plných 1000 procent. Dovozy z Vietnamu naopak loni meziročně o procento klesly, oproti roku 2001 však byly vyšší o 95 procent.

Foto: Aktuálně.cz

S uvalením cel nesouhlasili prodejci. Podle nich ochranářské opatření poškodí především spotřebitele a povede k nárůstu cen obuvi. Po prvním uvalení cel výrobci odhadovali, že cena páru kožených bot by se prý mohla zvýšit v průměru o deset eur, tedy téměř 300 korun. Zástupci EU ale takový nárůst cen odmítají a odhadují ho zhruba na 1,5 eura, tedy 45 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy