Praha - Chleba upadá v nemilost, Češi ho jedí stále méně.
Loni ho pekaři upekli o deset procent méně, přibližně 306 tisíc tun, uvedl na oslavách Světového dne chleba šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal
Konzumenti dávají přednost stále více jiným pekařským výrobkům. Agentura ČTK uvádí, že podle posledních známých údajů Českého statistického úřadu (z roku 2008) každý Čech v průměru sní 44,1 kilogramu chleba za rok. Před 50 lety dosahoval tento údaj okolo 70 kilogramů.
Chleba nyní stojí zhruba stejně jako před deseti lety. Kilogram konzumního chleba se prodává v průměru za 17,43 haléřů.
"V Německu a v Rakousku je obdobný výrobek v pekařství k dostání za dvě eura (téměř 50 Kč) a speciální chleby jsou ještě dražší," citovala ČTK Dřízala.
Kvůli špatné úrodě prakticky po celém světě a také kvůli požárům v Rusku stoupá přitom cena pšenice i dalších obilovin na trzích. Pekaři proto odhadují, že budou muset během několik měsíců zdražit své výrobky až o pětinu.
Podívejte se: Jak se peče chleba ve velkém