Chcete přežít konec světa? Zkuste záchranný balíček

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 12. 2012 15:00
Komplexní balíček dali dohromady pouze Rusové a Mexičané. Nejde ale objednat do Česka
Foto: Menosunocerouno

Praha - Máte strach z údajného konce světa a chcete se na něj zodpovědně, ale přitom jednoduše připravit?

Komplexní "záchranný" balíček, který je určený speciálně pro 21. prosince 2012, se kterým některé interpretace mayského kalendáře spojují konec světa ve stávajícím uspořádání, dali dohromady pouze Rusové a Mexičané. Do Česka si ovšem nelze objednat ani jeden.

Sadu nazvanou Pro konec světa si můžete nechat zaslat poštou. Prodává ji svatební agentura Marina Mendelson a cena činí 890 rublů (565 korun).

Na otázku Aktuálně.cz, zda si lze sadu objednat z Česka, prvně majitelka agentury odpověděla: "Můžeme vám to poslat na dobírku expresem EMS Russian Post. Pošlete nám prosím vaši adresu a telefon".

Když jsme zjišťovali, kolik stojí poštovné a kdy nám zhruba balíček přijde (a rozhodli se tentokrát namísto angličtiny použít ruštinu), přišla obratem odpověď, že zásilka do Evropy není možná, protože sem nelze vyvážet vodku a rybičky.

Poslouží i jako dárek

Klasicky na prodejně je balíček k sehnání pouze v západosibiřském Tomsku, na jakékoliv místo ve městě navíc firma nabízí dopravu zdarma.

Součástí jsou léky (na srdce, proti bolesti hlavy, živočišné uhlí), obinadlo, mýdlo, svíčky a sirky, konzerva šprotů, balíček gréčky (pohanky), láhev vodky, tužka, blok a šňůra. Pro chvilky post-apokalyptické nudy či splínu se může hodit manuál, jaké si zahrát hry.

Podle zástupců agentury si již balíček koupilo více než tisíc osob. Mezi nimi jsou i takoví, které konec světa netrápí, ale jednoduše se rozhodli pořídit neotřelý vánoční dárek.

Přímo dodavatel několikrát zdůraznil, že by spotřebitelé měli brát produkt s rezervou. To ale nedělají ruské úřady, které se snaží sadu stáhnout, protože obsahuje léky a vodku - tedy věci, na jejichž prodej je nutné mít licenci.

Rusové ale nejsou první, kteří s podobnou nabídkou přišli. V Mexiku se obdobný balíček nazvaný "Just in Case" (Jen pro případ) objevil na trhu již v dubnu. Jeho obsah se příliš neliší.

Tento produkt se ovšem neprodává vůbec - zástupci firmy na svém webu nabízí pouze pdf s vystřihovánkou, z níž si lze složit vzorovou krabičku na doporučené propriety.

Americká sada za tisíce

Jestliže se českému zákazníkovi nechce shánět jednotlivé položky, netrvá na tom, že si pořídí balíček "speciálně pro konec světa" a má známé v Německu, může si nechat poslat z USA třeba všeobecnou "sadu pro přežití". Ta je určena pro dvě osoby.

Kromě toho základního v ní majitel najde i tablety na čištění vody, rádio se sluchátky a bateriemi, píšťalku, stan, dva spacáky, dvě pláštěnky, papírové kapesníky, pytel na odpadky či hrací karty. Vše je zabalené ve sportovním batohu.

Cena činí 85,99 dolaru (1674 korun), poštovné například do Drážďan pak 247 dolarů (zhruba 4800 korun) a objednávat lze na této adrese.

Záchrana z českého supermarketu

Nákup předpřipravených balíčků z ciziny se tedy kvůli dopravě prodraží, případně přes internet vůbec není možný.

Nejlevněji vás proto vyjde, pokud se vydáte do českého hypermarketu a vše potřebné si pořídíte sami.

Jestliže se rozhodnete, že si to základní obstaráte sami v Tescu či na internetu, vyjde vás to zhruba na 200 až 800 korun. Za předpokladu, že třeba šitíčko, zápalky či svíčku již máte.

 

 

Právě se děje

Další zprávy