Charouz vyhrál spor o prověrku u Ústavního soudu

Tomáš Fránek
10. 10. 2007 16:07
Známý podnikatel se soudil s NBÚ
Antonín Charouz.
Antonín Charouz. | Foto: A1GP

Brno - Ústavní soud vyhověl stížnosti známého podnikatele Antonína Charouze, který si stěžoval, že od Národního bezpečnostního úřadu nezískal osvědčení o bezpečnostní způsobilosti.

Ústavní soud zrušil tři roky starý verdikt úřadu i pozdější rozhodnutí jeho ředitele, který odmítl Charouzovu stížnost.

Charouz o vydání osvědčení požádal jako místopředseda představenstva společnosti Jihostroj.

Zvláštní kontakty

Bezpečnostní úřad mu odmítl osvědčení vydat. Podle úřadu nesplňoval všechny podmínky pro vydání osvědčení, měl mít některé nestandardní kontakty.

To však Charouz odmítl s tím, že vůbec neví, proč osvědčení nedostal. Ústavní soud dal podnikateli zapravdu, podle úřadu se Charouz nedostal možnost obrany, nemohl vyjádřit svoje stanovisko.

"Podle Listiny lidských práv a svobod má každý právo na svobodnou volbu povolání. A to bylo v tomto případě rozhodnutím úřadu porušeno," uvedl ústavní soudce Jiří Nykodým.

Podle soudu není samozřejmě možné, aby úřad uváděl v rozhodnutí údaje ohrožujících bezpečnost státu nebo práci tajných služeb či agentů.

Charouzovo impérium

Ani v tomto případě není možné popřít nezávislou možnost kontroly.  "Byla vyloučena jakákoliv účinná obrana vyloučena. Rozhodnutí úřadu vedlo k popření práv stěžovatele," uvedl soudce Nykodým.

Bývalý automobilový závodník Charouz vlastní podíly ve firmách z automobilového průmyslu nebo sportu. Patří mu například část hokejové Sparty. Je jednatelem skupiny Charouz Group se základním jměním přes 182 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy