ČEZ se spojí s regionálními firmami

Red eko, čtk
29. 6. 2007 14:21
Rozhodlo o tom představenstvo ČEZu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Energetický gigant ČEZ se sloučí s pěti regionálními společnostmi.

Firmy Středočeská energetická, Severomoravská energetika, Severočeská energetika, Východočeská energetika a Západočeská energetika se společně s ČEZ stanou jednou společností.

Rozhodlo o tom představenstvo ČEZ, sdělila mluvčí firmy Eva Nováková. Energetické firmy jsou součástí Skupiny ČEZ.

Podle ČEZ je sloučení pouze formálním dokončením několikaletého začleňování regionálních distribučních společností do nové struktury Skupiny ČEZ.

"Ve své podstatě jde o zbytkové podniky, podstatné aktivity regionálních distributorů už byly převedeny do procesních společností," uvedla Nováková.

Regionální společnosti prošly podle Novákové už v minulých letech restrukturalizací, během které se z nich vyčlenily jednotlivé činnosti do procesních společností Skupiny ČEZ, například ČEZ Distribuce nebo ČEZ Správa majetku.

Restrukturalizací ČEZ zároveň vyhověl legislativnímu požadavku na oddělení výroby energií od jejich distribuce.

Sloučení završí transformační projekt VIZE 2008, který byl původně plánovaný do roku 2008. Podle společnosti ČEZ už přinesl úsporu tři miliardy korun, letos má firmě ušetřit dalších 1,7 miliardy a v budoucnosti každoročně 2,8 miliardy Kč.

Během projektu od roku 2004 Skupina ČEZ v České republice snížila počet pracovníků o 1512. Převedla více než 6500 zaměstnanců a aktiva v hodnotě zhruba 77 miliard korun. Firma také musela převést zákaznická data a nově nastavit svoje informační systémy.

 

Právě se děje

Další zprávy