ČEZ letos pošle do státní kasy přes 23 miliard korun

aju
7. 4. 2008 22:05
Představenstvo chce také zrušit vykoupené akcie
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přes 21 miliard korun si letos vyčlenila energetická skupina ČEZ na dividendy pro své akcionáře. Ten největší, tedy stát, by si tak měl přijít na 15 miliard korun.

"Představenstvo bude na valné hromadě 21. května navrhovat dividendu 40 korun na akcii, což je dvakrát více než vloni," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Na daních pak z loňského zisku dostane státní pokladna od nejsilnější společnosti na českém trhu s energiemi 8,4 miliardy.

Kromě toho chce představenstvo pokračovat ve výkupu vlastních akcií. Ten zahájilo vloni, aby zlepšilo kapitálovou strukturu skupiny. Analytici jí totiž často vyčítali, že má příliš nízký poměr dluhu k vlastnímu kapitálu.

"Představenstvo rovněž konstatovalo, že téměř dokončený program odkupu vlastních akcií, který schválila loňská valná hromada společnosti, splnil svůj cíl, tedy zefektivnit kapitálovou strukturu skupiny ČEZ," uvádí se v tiskové zprávě.

"Akcie získané v probíhajícím, resp. dokončovaném kole zpětného odkupu akcií navrhne představenstvo valné hromadě zrušit, s výjimkou akcií určených účastníkům opčního programu," uvedl Kříž.

Protože se program osvědčil, chce vedení firmy valné hromadě navrhnout výkup dalších deseti procent akcií.

Zároveň s tím stát stále na volném trhu prodává asi sedmiprocentní podíl v ČEZ. Jak daleko tento prodej je, ministerstvo financí nekomentuje.

Čtěte dále:
ČEZ postaví reaktory v Rumunsku
Soud: ČEZ nesmí utajovat informace
ČEZ rekordně vydělal. Měl loni zisk na 43 miliard

 

Právě se děje

Další zprávy