ČEZ k dostavbě Temelína: O zpoždění jen uvažujeme

Domácí Domácí
13. 10. 2010 16:57
Politici i Janota z dozorčí rady potvrzují, že dostavba Temelína bude zpožděná, firma v oficiálním prohlášení mlží.
Temelín, ilustrační snímek
Temelín, ilustrační snímek | Foto: Jan Langer

Praha - Stát v souvislosti se zpožděním tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín neposkytne letos uchazečům zadávací dokumentaci k výběrovému řízení. Podle serveru Patria to uvedl člen dozorčí rady ČEZ Eduarda Janoty, který tím vlastně potvrdil, že polostátní firma nebude dostavovat jadernou elektrárnu v původně plánovaném termínu.

Jedna z největších energetických soutěží na světě - soutěž o dostavbu jaderné elektrárny Temelín - může nabrat i letité zpoždění.

ČEZ ale zatím odmítá potvrdit, že by rozhodnutí o posunutí výstavby padlo. Prý jde zatím jen o interní úvahy, sdělil jeho mluvčí Ladislav Kříž. Ve vůbec prvním vyjádření k případu ČEZ uvádí, že jeho prioritou je udržet si všechny zájemce o dostavbu.

Důvodů k posunu dostavby by mohlo být víc, tím hlavním je změna energetického trhu způsobená krizí. Není jisté, zda po roce 2020 bude tak silná poptávka po elektřině, aby se produkce z nových reaktorů bez problémů prodala.

Cena bude řádech stovek miliard

ČEZ už zakázku na dva atomových reaktorů vypsal. Podle agentury Bloomberg může dostavba bloků vyjít na stovky miliard korun; cenu jednoho bloku vypočítala na minimálně na 7,3 miliard euro, tedy asi 182 miliard korun.

Že je termín dostavby Temelína (podle původních plánů z 80. let měla mít elektrárna hned čtyři reaktory) v ohrožení, potvrdil i ministr průmyslu. "Vím, že se termín dokončení posune," řekl ministr průmyslu Martin Kocourek po středečním zasedání vlády. "Odhady spotřeby elektřiny, které se dělaly před vypuknutím krize, se změnily."

Samotný ČEZ tvrdí v zaslaném prohlášení, že k úvahám o posunu harmonogramu dostavby jaderné elektrárny Temelín přivedly firmu informace od dodavatelů získané během soutěžního dialogu. "V tuto chvíli jde pouze o interní úvahu, jakékoli rozhodnutí v této věci musí projednat a schválit dozorčí rada společnosti," píše se v prohlášení podepsaném mluvčím Křížem. 

Podle něho je prioritou kvalitní příprava projektu. "Tak aby nedošlo k protahování samotné stavby, tak jak to vidíme u projektů ve Finsku či v jiných zemích. Další prioritou, kterou budeme při rozhodování o harmonogramu dostavby brát v úvahu, jsou zájem udržet ve hře všechny uchazeče. Odstoupení některého uchazeče před podáním nabídky by zhoršilo vyjednávací pozici ČEZ a prodražilo dostavbu elektrárny."

Kříž také vyvrací, že hlavním důvodem odkladu je předpověď nižší poptávky po elektřině  v roce 2020.  "Pokles cen elektřiny ovlivnil samozřejmě investiční možnosti všech evropských energetik. ČEZ ale omezil své zahraniční investice právě proto, aby byl připraven financovat dostavbu Temelína, kterou vnímá jako svůj klíčový projekt," sdělil Kříž.

ČSSD ve středu ostře zaprotrstovala proti odložení stavby, protože v ní vidí možnost získat ekologický zdroj proudu a pracovní příležitosti pro stovky lidí a desítky firem.

 

Právě se děje

Další zprávy