Českým podnikům přibývá zakázek, nová místa ale netvoří

ČTK Karel Toman, ČTK
26. 7. 2010 15:15
Důvěra v ekonomiku roste, zaměstnanost to ale ještě nějaký čas nepocítí
Akce. Dokud je práce.
Akce. Dokud je práce. | Foto: Karel Toman

Praha - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červenci meziměsíčně zvýšila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s červnem vzrostl o 2,4 bodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad, podle kterého tak česká ekonomika "získala první příslib pokračování příznivých trendů pro letošní třetí kvartál."

Ve srovnání s nízkou hodnotou v červenci 2009 je totiž souhrnný indikátor důvěry o 15,3 bodu vyšší. Meziměsíčně se mírně zvýšila také důvěra spotřebitelů, a to o 0,2 bodu.

Podle ekonomů se na lepší náladě podepsaly dobré výsledky evropské ekonomiky i domácí volby.

Ve třetím kvartále poroste HDP o 2 %

"Červencové zlepšení důvěry mezi průmyslníky není překvapením," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, „naznačoval jej už červnový vývoj zakázek a odráží především pokračující silnou konjunkturu v německé ekonomice." Vše podle něj nasvědčuje tomu, že meziroční růst HDP by se měl ve třetím čtvrtletí udržet nad hranicí dvou procent.

To potvrzuje i Svazu průmyslu a dopravy ČR. "Průmysl nadále čerpá optimismus z rostoucí vnější poptávky a tím i zakázek. Důvěra v další vývoj se v průmyslu přiblížila hodnotám z roku 2005 uvedl analytik svazu Oldřich Körner.

"Podle mého názoru tyto výsledky odrážejí politickou situaci po volbách, která je příslibem řešení některých vleklých potíží," myslí si zase Otakar Hora z KPMG. „Podstatným pozitivním signálem je i po delší době opět pozitivní vývoj zahraničních investic," dodal.

Výroba poroste, zaměstnanost ne

Meziměsíčně se ukazatel důvěry podnikatelů oproti červnu zvýšil o tři body. Důvěra v tomto období vzrostla v průmyslu a službách, ve stavebnictví a v obchodě naopak klesla. Ve srovnání s nízkými hodnotami v minulém roce je důvěra podnikatelů o 16,2 bodu vyšší.

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti červnu zvýšilo stejně jako hodnocení celkové poptávky. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci zvýšilo na 81,9 procenta, podniky mají práci na 8,1 měsíce dopředu.

Nedostatečná poptávka je podle ČSÚ přesto stále hlavní překážkou růstu produkce, i když ji oproti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů, a to 52,8 procenta.Zásoby se podle mínění respondentů téměř nezměnily. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti," uvedl ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy