Český Aeroholding vloni vydělal 2,6 miliardy korun

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
28. 6. 2013 12:12
Tržby skupiny dosáhly v roce 2012 téměř 12 miliard korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha  - Skupina Český Aeroholding, která vznikla v roce 2011 a působí v oblasti letecké přepravy a souvisejících pozemních službách, vykázala za loňský rok hrubý provozní zisk (EBITDA) 2,6 miliardy korun a tržby skupiny dosáhly 11,8 miliard korun.

Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných výsledků, sdělila dnes mluvčí skupiny Michaela Langronová.

Mluvčí dodala, že skupina ČAH tak potvrdila schopnost generovat významné pozitivní cash flow. Ke zmíněnému výsledku přispělo v první řadě naplňování restrukturalizace skupiny, kdy se snížila provozní ztráta z letecké činnosti společností ve skupině ČAH. V souvislosti s tím došlo i k optimalizaci počtu zaměstnanců skupiny o zhruba 11 % na necelých 4 900, přičemž nejvíce zaměstnanců opustilo České aerolinie.

České aerolinie také snížily počet letadel a kapacity o 29 %, a proto se mírně meziročně snížily i tržby skupiny z 19,7 mld. na 17,9 mld. Kč.
 
Celkové zadlužení skupiny ČAH, které tvoří zejména úvěr u Evropské investiční banky na výstavbu terminálu II. a čerpání finančního leasingu na část flotily (Airbus 319 a 320) Českých aerolinií, meziročně pokleslo o 950 mil. Kč na 13,1 mld. Kč na konci minulého roku.

 
Mezi hlavní obchodní činnosti skupiny Český aeroholding patří provozování pravidelné letecké přepravy a mezinárodního Letiště Václava Havla Praha. Tržby z letištních poplatků celkově mírně meziročně poklesly z 3,46 mld. na 3,3 mld. Kč. 

Další obchodní aktivitou skupiny ČAH je tzv. neletecký obchod a pronájem nemovitostí v areálu letiště externím subjektům (např. provozování parkingu, pronájem komerčních prostor v terminálech letiště, pronájem reklamních ploch či pronájem objektů externím partnerům). Tržby z těchto činností v loňském roce oproti roku 2011 vzrostly o 6 % na 1,2 mld. Kč, navzdory 8,3% poklesu cestujících.

Výnosy z handlingu (odbavování cestujících a letadel) a údržby letadel pro externí zákazníky skupiny ČAH vzrostly z 597 mil. v roce 2011 na 689 mil. Kč v roce 2012. Na tomto růstu se podílely především výkony dceřiné společnosti Czech Airlines Technics, které se meziročně zvýšily o téměř 100 mil. Kč.
 
Na daních za rok 2012 odvede skupina ČAH přes 700 mil. Kč.
 
Akciová společnost Český Aeroholding byla zapsána do obchodního rejstříku v březnu 2011. V průběhu roku 2011 se dceřinými společnostmi skupiny ČAH staly Czech Airlines Handling (říjen), CSA Services (listopad) a HOLIDAYS Czech Airlines (prosinec). V roce 2012 se pak součástí skupiny staly Letiště Praha (duben), Czech Airlines Technics (duben) a jako poslední se do skupiny začlenily České aerolinie (září).

Podívejte se na největší letadlo v dějinách ČSA: 

 

Právě se děje

Další zprávy