Česko zvyšuje závislost na automobilkách. Vyplatí se?

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
3. 11. 2008 7:05
Korejci rozjíždějí výrobu v severomoravských Nošovicích
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Česko má další primát - automobilka Hyundai dnes zahajuje v Nošovicích zkušební výrobu a v Česku se tak poprvé vyrobí více jak čtyři tisíce nových aut za jediný den.

V době krize, která těžce dopadá právě na automobilový průmysl po celém světě, je to dobrá zpráva. Rozjezd korejské automobilky bude mít podle odborníků v krátkodobém efektu pozitivní vliv.

"V období stávajících ekonomických potíží bude Hyundai fungovat jako určitý tlumič proti zpomalení ekonomiky i samotného oboru. Odhady růstu HDP pro příští roky s rozjezdem továrny počítají, očekávané zpomalení tak zastavit nedokáže, bez něj by ale bylo větší," řekl deníku Aktuálně.cz analytik Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

Závislost se zvyšuje

Hyundai, který se přidává k dalším dvěma velkým výrobcům Škoda Auto a TPCA, ale zároveň zvyšuje závislost českého hospodářství na automobilovém průmyslu.

"Dlouhodobě nicméně Hyundai posílí závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu. Opakování obdobné krize té stávající by pak mohlo vést ještě k výraznějším projevům v českém hospodářství," řekl Potměšil.

"Dále se zvyšuje závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu. Dopady této monokulturnosti přitom začínáme pociťovat při ochlazování ekonomického klimatu v Evropě," konstatuje David Marek z Patria Finance.

Výhodou českých automobilek je to, že jsou nové. "Dopad delšího trvání současné krize automobilového průmyslu lze čekat spíše na staré/zastaralé továrny než na nové, do nichž automobilky zrovna investovaly," dodal Potměšil.

Podle studie společnosti Ernst & Young budou mít kvůli krizi problémy především dodavatelé automobilek.

"Co se týče automobilového průmyslu v České republice, v následujících dvou letech zde pravděpodobně zaznamenáme nárůst subdodavatelů, kteří se ocitnou v existenčních problémech," řekl Jiří Prokop, partner Ernst & Young pro restrukturalizace podniků.

Milion se nevyrobí

Hyundai plánuje, že do konce roku dodá na evropský trh nejméně 18 tisíc vozů Hyundai i30, pro Česko je z toho určeno 500 aut.

Kolínská automobilka TPCA těží z toho, že vyrábí malá, úsporná a levnější auta a už oznámila, že investuje 142 milionů korun do zvýšení výrobní kapacity na 340 tisíc automobilů.

Mladoboleslavská Škodovka zmenší svoji letošní produkci kvůli krizi o 13 tisíc aut. Automobilky tak vyrobí asi o 20 tisíc aut méně aut než původně plánovaný milion vozidel.

Automobilový průmysl v zemi zaměstnává přes 120 tisíc lidí, podle odhadů Sdružení automobilového průmyslu by o práci mělo přijít až deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy