Česko už nechce dělníky z pěti zemí, nedá jim víza

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2009 12:20
České úřady pozastavily vydávání pracovních víz v Moldavsku, Mongolsku, Thajsku, na Ukrajině a ve Vietnamu.
Úřady pozastavily vydávání pracovních a podnikatelských víz v pěti zemích.
Úřady pozastavily vydávání pracovních a podnikatelských víz v pěti zemích. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Žádná další víza opravňující k práci nebo podnikání v České republice nedostanou ode dneška lidé v Moldavsku, Mongolsku, Thajsku, na Ukrajině a ve Vietnamu. O pozastavení jejich vydávání rozhodly české úřady na žádost ministerstva vnitra.

"Lidé z těchto zemí do Česka často přijeli, i když tu neměli předem zajištěnou práci. Případně o ni v současné situaci přicházejí," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Česká zastoupení v pěti zemích tak přestala nejen nabírat žádosti o pracovní a podnikatelská víza, ale pozastavila také objednávání na schůzky. Hlavním důvodem je ekonomická krize.

Kvůli propouštění hlavně agenturních pracovníků ve velkých podnicích se najednou tisíce cizinců v Česku ocitly bez práce. Teoreticky měli okamžitě poté opustit Českou republiku, ale mnozí z nich se nechtěli vzdát naděje nebo jim chyběly potřebné prostředky.

Přišli o práci, potřebují pomoc

Vláda proto přijala opatření, které má takovým lidem pomoci se vrátit zpět domů. Od poloviny února mohou cizinci bez práce, kteří jsou v Česku legálně, žádat o pomoc s náklady na cestu do rodné země.

Česká republika pak těm, kdo mají platné oprávnění k pobytu čí výjezdní příkaz, zaplatí letenky, při odletu poskytne příspěvek 500 eur pro dospělého a v poloviční výši pro dítě a také jim do odletu zajistí nouzové ubytování a stravu.

Přesné počty cizinců, kteří v Česku zůstali po ztrátě zaměstnání bez práce, nikdo nezná. Od prosince však ubývá i evidovaných zahraničních pracovníků. Jen letos v lednu se jejich počet snížil o víc než 12 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy