Česká jablka už do nové sklizně nekoupíte. Vyprodali je

ČTK ČTK
22. 5. 2012 15:35
Letos mrazy zatím jabloně příliš nepoškodily
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ahold Slovakia

Holovousy - Už jen poslední bedýnky jablek z tuzemské produkce jsou v současnosti na pultech tuzemských obchodů. Zásoby z loňské sklizně jsou prakticky vyprodány, přestože v jiných letech bývalo možné si tuzemská jablka kupovat i v červnu.

Kdo si chce nyní koupit jablko, musí se spokojit s dovozovým.

Důvodem je podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka loňská slabá sklizeň.

Průměrný Čech ročně sní 26 kilogramů jablek, což je nejvíce ze všech druhů ovoce.

Ovocnářům na začátku května zbývalo k prodeji posledních asi 2800 tun jablek, což bylo na úrovni 40 procent průměrné zásoby minulých pěti let v této době. "Z toho část jablek ani nešla na trh, ale byla určena na zpracování na dětskou výživu," poznamenal Ludvík. V květnu se v Česku obvykle prodá téměř 10 000 tun jablek, v červnu je již spotřeba o něco nižší.

Letos mráz tolik nezasáhl

Dovoz jablek je nyní hlavně z Itálie, Polska a Německa. Průměrná cena jablek v obchodech je pod 30 korunami za kilogram, na stejné úrovni byla i loni.

V červnu již podle Ludvíka zájem spotřebitelů o jablka tradičně slábne, protože jim konkuruje nabídka čerstvého ovoce, například třešní a jahod, a také čerstvé sezonní zeleniny.

Důvodem letošní nízké zásoby byl loňský propad sklizně jablek na pouhých 79 134 tun, což byla jedna z nejnižších sklizní za posledních 50 let. Úrodu tehdy zdecimovaly jarní mrazy, ovocnáři ztráty na tržbách za jablka a jiné ovoce odhadli na více něž půl miliardy korun.

Mrazy postihly ovocnáře i letos. Škody z mrazů z minulého týdne by mohly jít do stovek milionů korun. Více jsou mrazy postiženy peckoviny. Jádroviny, kam patří i jablka, mrazy letos zasáhly méně.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam pro kvalitní ovoce?

 

Právě se děje

Další zprávy