Češi žalují americkou firmu za lék Vioxx

Michal Najman
31. 8. 2006 13:24
Praha/New Orleans - Pětadvacet Čechů se připojilo k hromadné žalobě a žádají miliónové odškodné. Lék proti bolestem Vioxx má tragické vedlejší účinky. Uvnitř: Příběhy postižených

Infobox

Stručná historie léku Vioxx:

  • na trh uveden v roce 1999
  • postupně registrován ve více než 80 zemích světa
  • registrován ve dvou variacích - Vioxx a Ceoxx
  • na světě ho užívalo přes 20 milionů lidí
  • v ČR ho užívalo přes 5 tisíc pacientů
  • Vioxx se používal při osteoartróze, revmatoidní artritidě
  • Ceoxx se používal ke zmírnění akutní bolesti
  • na konci roku 2004 stažen z registru léčiv v ČR na žádost výrobce

Mezi českými žalujícími, které vyhledala Liga ochrany spotřebitele, je i 78letý Lubor Bořek z Vamberka.

Vioxx začal používat k tišení bolestí kloubů v březnu 2001. "Na mé bolesti mi dlouho nic nezabíralo, ale poté mi doktor předepsal Vioxx a vše bylo báječné, bolesti pominuly," říká Bořek.

Klid  měl až do 25. srpna 2003. Ten den ho postihla vážná mozková příhoda a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Kromě toho mu praskly vředy v břiše, ochrnul na levou část těla a od té doby je upoután na invalidní vozík.

V té době se už i v Česku o problémech s Vioxxem vědělo a pan Bořek přestal lék na doporučení lékařů používat. Na invalidním vozíku však zůstal.

K žalobě na výrobce Vioxu se přidal, ač nemá se soudy moc dobrou zkušenost. Už rok se totiž soudí s českou firmou o speciální invalidní vozík. "Doufám, že se verdiktu soudu dožiju," dodává pesimisticky.

Další postiženou mezi tisící žalujících je také Vladimíra Schneiderová z Brna. Také ona se k žalobě se přidala poté, co si o ní přečetla v inzerátu Ligy ochrany spotřebitele

"Vioxx jsem používala pouze měsíc a stihl mi ublížit," říká. Po vysazení léku začala podle svých slov trpět cévními chorobami a udělal se jí otevřený bércový vřed. 

Čtyři milióny pro Čechy

Hromadná žaloba uživatelů Vioxxu nyní čeká, až bude postoupena soudu v americké Luisianě. Je k ní připojeno už 6,5 tisíce lidí z celého světa. Všechny zastupuje renomovaná advokátní kancelář Kenneth B. Moll ze Chicaga, která se specializuje na spory cizinců s americkými korporacemi.

"Odškodnění v hromadné žalobě může podle odhadů amerických právníků dosáhnout více než čtyř milionů korun na osobu. Překvapilo nás proto, že se zatím přihlásilo tak málo lidí," řekl deníku Aktuálně.cz Adam Daněk, právník Ligy ochrany spotřebitele, který se případem zabývá.

Původně Liga ochrany spotřebitele slibovala odškodnění až ve výši 9,5 milionu korun.

Žaloba i k českým soudům

V Česku lék používalo podle některých zdrojů až pět tisíc pacientů. Liga ochrany spotřebitele organizuje kromě žaloby u amerického soudu také hromadnou žalobu u českých soudů. "Je to pojištění pro případ, že by k soudu v Luisianě nebyla připuštěna," dodává Daněk.

Právě toho, že budou žaloby vytlačeny od amerických soudů, se Merck snaží dosáhnout. Firma si je vědoma,  že v USA by žalující vysoudili mnohem více, protože verdikty tamního soudního systému patří v tomto ohledu k nejštědřejším na světě.

Firma Merck na odškodnění vyčlenila podle některých zdrojů miliardu dolarů.
Firma Merck na odškodnění vyčlenila podle některých zdrojů miliardu dolarů. | Foto: Merck

Výzva k žalobě u domácích soudů byla také obsahem e-mailu, který ve středu obdrželi čeští klienti od advokátní kanceláře Kenneth B. Moll. "Neznamená to, že by se advokátní kancelář vzdávala, pouze se jistí pro případ, že by se žalobu zahraničních klientů k americkému soudu dostat nepodařilo," uklidňuje Čechy právník Daněk.

Připojení Čechů k hromadné žalobě iniciovala právě Liga ochrany spotřebitele. Uspořádala informační kampaň a po jejich výzvě se našlo zatím 25 poškozených.

Miliarda za infarkt je příliš

Soudní procesy mezi poškozenými pacienty a čtvrtým největším americkým výrobcem léků firmou Merck mezitím pokračují. V dalším z nich ve středu federální soudce Eldon E. Fallon vrátil k projednávání případ Geralda Barnetta.

Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu. | Foto: Aktuálně.cz

Ve svém verdiktu sice potvrdil, že právě užívání léku Vioxx má souvislost s jeho infarktem, ale přisouzené odškodnění ve výši 51 milionů dolarů, v přepočtu miliarda korun, se mu zdálo příliš vysoké.

Gerald Barnett vyhrál 17. srpna soudní líčení, v němž žaloval společnost Merck za vedlejší účinky léku Vioxx. Jedenašedesátiletý bývalý agent FBI lék používal 2,5 roku - tedy přibližně stejně dlouho jako pan Bořek. Infarkt utrpěl v roce 2002 a to, že bude finančně odškodněn, je podle expertů téměř jisté. Odvolací soud jen rozhodne, kolik peněz dostane.

Ve svém rozsudku totiž soudce nezrušil vinu výrobce léků Merck za škody způsobené jejich lékem. Odškodné se mu zdálo vysoké proto, že Barnett nyní žije téměř stejně kvalitním životem, jakým žil před infarktem.

16 tisíc žalob

"Jedná se o taktické vítězství firmy Merck? Ano, ale je to jen bitva. Válka bude pro Merck dlouhá a bolestivá," uvedl pro agenturu AP profesor Howard Erichson ze Seton Hall Law School.

Uvědomuje si to i firma Merck a podle agentury Bloomberg si na odškodnění již vyčlenila jednu miliardu dolarů.

Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný.
Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný. | Foto: Reuters

Společnost nyní čelí 16 tisícům žalob. Ani toto číslo není konečné. Právní experti odhadují až 100 tisíc žalob kvůli Vioxxu.

Vioxx byl velmi populární lék na tišení bolestí. Společnosti Merck jen na něm za dobu prodeje vydělala 2,5 miliardy dolarů. Teď je nucena část z bývalých zisků vracet.

5:4 pro Merck

Lék vyhnala v roce 2004 z trhu studie společnosti Whitehouse Station, která prokázala vyšší riziko srdeční zástavy a infarktu po 18 měsících používání medikamentu. Od roku 2004 je lék zakázán i v České republice.

Od července 2005 proběhlo 9 soudních případů. Společnost Merck se rozhodla soudit se s každým žalujícím individuálně a její taktika zatím slaví úspěch - úspěšně ubránila u pěti z nich, čtyři naopak prohrála.

Další soudní proces se chystá na 11. září, kdy se Merck u soudu utká s Robertem G. Smithem. Ten utrpěl infarkt v roce 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy