Češi v recyklaci komunálního odpadu dál zaostávají za EU

ČTK ČTK
13. 3. 2014 17:32
Od roku 2006 se podíl recyklace zvýšil více než trojnásobně, přesto je z celoevropského pohledu podprůměrný. Na pomyslné špičce žebříčku v recyklaci je Německo.
Recyklace elektroodpadu.
Recyklace elektroodpadu. | Foto: Asekol

Praha - Množství recyklovaného komunálního odpadu v České republice rok od roku roste, přesto je tímto způsobem využita zhruba jen pětina jeho celkového množství. Česko stále v recyklaci zaostává za průměrem Evropské unie. Například v Německu je podíl recyklace více než dvojnásobný. Vyplývá to z analýzy, kterou vydal Český statistický úřad (ČSÚ).

V roce 2012 bylo v Česku recyklováno 21 procent z celkového množství komunálního odpadu, kterého bylo vyprodukováno přes tři miliony tun. Od roku 2006 se podíl recyklace zvýšil více než trojnásobně, přesto je z celoevropského pohledu podprůměrný. V zemích Evropské unie dosáhl ve stejném roce 27 procent. Na pomyslné špičce žebříčku v recyklaci bylo Německo se 47 procenty.

Stále větší množství odpadu je také využíváno kompostováním, jehož podíl přesto zůstává nízký a dosáhl předloni tří procent. Čím dál větší množství odpadu končí také ve spalovnách, v roce 2012 to bylo rovných 20 procent.

Polovina odpadu jde na skládky

"Ačkoliv se množství skládkovaného odpadu v ČR každým rokem snižuje, stále se na skládky odveze více než polovina z odpadů z obcí," uvedl odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ ve svém komentáři.

Zároveň upozornil, že Evropská komise vypracovala plány pro jednotlivé členské země doporučující, jak co nejlépe s odpady nakládat. V pomyslné pyramidě je skládkování označováno jako nejméně vhodné.

Jako nejvhodnější naopak komise označila recyklaci a kompostování. U obou Česko podle komise za Evropou zaostává. Ještě důležitější než následné nakládání s odpadem je podle EU vznik odpadu omezit a co nejvíce surovin využít před jejich vyhozením do popelnic.

Podpora spaloven je druhá nejhorší možnost

Čeští zákonodárci podle ČSÚ přitom zatím podporují výstavbu spaloven, což je podle komise druhý nejhorší způsob nakládání s odpady. Komise proto Česku vzkázala, že tento způsob likvidace odpadů nebude podporovat. Což prozatím zbrzdilo zájem některých tuzemských subjektů o budování nových spaloven. V Česku jsou dle ČSÚ v současné době tři spalovny komunálního odpadu s kapacitou téměř 650 tisíc tun ročně.

Česká republika se zavázala splnit cíle EU, mezi něž patří zvýšení celkové úrovně přípravy k opětovnému použití a recyklace komunálního odpadu do roku 2020 nejméně na 50 procent hmotnosti. Za nesplnění tohoto závazku hrozí státu nemalé sankce.

"Nabízí se tak otázka: Čí zájmy jsou vlastně hájeny, zájmy ČR, či podnikatelů, pro které jsou legislativně připraveny podmínky pro snadný a zaručený dlouhodobý zisk?" uvedl v komentáři ČSÚ.

Nové limity pro recyklaci obalů zřejmě budou v příštích letech pouze mírně zvýšeny na úroveň, kterou přes výhrady ekologů stanovila Sněmovna. Senát to pravděpodobně nezmění. Doporučil mu to ve středu téměř jednomyslně jeho výbor pro životní prostředí. Rozhodl tak přes námitky, že navrhované limity jsou vyšší, než po Česku požaduje platná evropská směrnice.

 

Právě se děje

Další zprávy