Češi mají druhou televizi po síti. Zatím v metropolích

red eko, čtk
31. 7. 2007 15:55
Po Telefónice spouští internetovou TV Volný

Praha - Téměř rok po Telefónice O2 začala internetovou televizi Čechům nabízet i společnost Czech On Line, vystupující pod obchodním jménem Volný.

Její základní nabídka obsahuje deset televizních programů včetně ČT1, ČT2, Novy a Primy.

"Televize bude zpočátku dostupná v některých částech Prahy a na většině území města Brna, na podzim se chystá rozšíření i do dalších velkých měst," řekl produktový manažer firmy Miloslav Diviš. "To představuje nyní asi 200 tisíc pevných linek," uvedl Diviš.

Náskok konkurence

Konkurenční digitální televize největšího tuzemského operátora O2TV za deset měsíců od spuštění služby získala více než 40 tisíc zákazníků. Telefónice se internetovými produkty v poslední době daří zastavit propad příjmů z pevných linek. V prvním letošním pololetí se i díky internetové televizi poprvé v historii dokonce zvýšily.

Foto: Telefónica O2
Telefónica v pololetí vydělala 5 miliard

"Pevná linka mění výrazně svoji úlohu a v domácnostech je již běžně používána nejen na volání, ale i pro vysokorychlostní připojení k internetu a příjem digitální televize," říká Bohdan Tetiva, ředitel produktového marketinguTelefónicy.

Za konkurenci na trhu považuje Volný kromě Telefónicy O2 také nabídky kabelové společnosti UPC.

Pro sledování internetové televize od Volného je nutné nainstalovat k televizoru modem a zařízení zvané set-top box; obojí poskytne zákazníkům firma.

Internetová televize od Volného podle Diviše umožňuje lidem nejen sledovat televizní pořady, ale například sestavit si vlastní program z pořadů různých stanic, či v průběhu vysílání pořadu si jej pustit od začátku nebo na chvíli přerušit.

Součástí je také možnost připlatit si za službu HBO Digital, která lidem umožní zhlédnout filmy vysílané tímto filmovým kanálem. Podle Diviše je Volný teprve druhou firmou v Evropě, která tuto službu spustí.

Základní nabídka deseti kanálů stojí 297 korun měsíčně. Při dražších nabídkách si lidé mohou předplatit až 40 televizních kanálů a to nejen po balíčcích, ale některé také jednotlivě.

Lidé budou mít také možnost využívat videopůjčovny a za poplatek v řádu desetikorun si na 24 hodin půjčit a zhlédnout vybraný film. Tuto službu už na trhu nabízí více firem.

 

Právě se děje

Další zprávy