Ceny kanceláří rostou, Praha stagnuje

ČTK
20. 2. 2006 12:01
Praha - Ceny prestižních kanceláří ve světě stále rostou, vysoké tempo nabírají zejména asijské metropole.
Kanceláře v centru Prahy v okolí Národní třídy oproti roku 2004 příliš nepodražily
Kanceláře v centru Prahy v okolí Národní třídy oproti roku 2004 příliš nepodražily | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První místo v žebříčku nejdražších lokalit si loni udržel Londýn, druhou pozici obsadil Hongkong a třetí Tokio. Praha klesla v roce 2005 na 37. z předloňského 34. místa, nájemné zůstalo stabilní. Vyplývá to ze studie společnosti Cushman&Wakefield.

V prestižní londýnské kancelářské čtvrti Mayfair stojí pronájem čtverečního metru téměř 1640 eur ročně. V Hongkongu se nájemné od loňského roku zhruba zdvojnásobilo na 1200 eur. Třetí příčku obsadilo Tokio (1170 eur), čtvrtá byla Paříž (1009 eur) a pátou pozici obhájila Moskva (748 eur).
 
V centru Prahy zůstalo nejvyšší dosažitelné nájemné proti minulému roku beze změny na úrovni 270 eur ročně za metr čtvereční. Polsko, Maďarsko i například Rumunsko se tak staly dražšími kancelářskými destinacemi než Česká republika.

"Díky tomu se nám může podařit přilákat významné světové firmy s velkými požadavky na pronájem kancelářských ploch," poznamenal Andrew Thompson z pražské pobočky Cushman&Wakefield Healey&Baker.

Růst cen v asijských metropolích je vyvolán přesunem obchodních aktivit do této oblasti. Stěhují se sem zejména firmy z oboru služeb.

"Asie prochází obdobím obrovského boomu. Zatímco v Evropě nájemné roste řádově v procentech, v asijských metropolích jde o desítky procent," uvedl Thompson. V průměru rostly nájmy celosvětově o 4,3 procenta, v oblasti Asie - Pacifik to bylo o 15,6 procenta.

Do první desítky lokalit, v nichž nájemné rostlo nejrychleji, se zařadila i tři evropská města - Barcelona, Bratislava a Sevilla.
 
V letošním roce očekávají experti z pražské pobočky Cushman&Wakefield v hlavním městě ČR stabilní nájmy. Mírný nárůst je podle nich možný v centru Prahy, kde je nabídka prostor velmi limitovaná.

Studie společnosti Cushman&Wakefield, která je světově největší poradenskou firmou v oboru realit vlastněných soukromým kapitálem, srovnává náklady za pronájem kanceláří ve 215 lokalitách 54 zemí po celém světě. Zveřejňovaný žebříček uvádí ceny za pronájem v 54 nejdražších lokalitách světa.

 

Právě se děje

Další zprávy