Billa pohltí Delvitu až za několik měsíců

Tomáš Fránek
14. 3. 2007 11:10
Brno - Billa s Delvitou jsou pro české úřady příliš velké sousto. O jejich spojení musí kvůli evropskému právu rozhodnout nejprve Evropská komise.
Foto: REWE Group

Původně měl o spojení gigantů rozhodovat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho mluvčí Filip Vrána však deníku Aktuálně.cz potvrdil, že žádost o povolení nákupu supermarketů Delvita dostala nejprve k posouzení Evropská komise. Dohromady totiž oba podniky ovládají v Evropě velkou část trhu.

"Úřad obdržel oznámení, že fúze byla notifikována v Bruselu Evropské komisi. Spojení má tedy komunitární rozměr," uvedl Vrána.

Změna přijde nejdřív v létě

To, že o fúzi musí kvůli obratu obou firem rozhodnout komise, může celé převzetí prodejen Delvita zdržet. Rozhodování evropských úředníků může trvat i několik měsíců.

Brusel tak nyní může rozhodnout sám, české úředníky požádat o spolupráci, anebo jim případ zcela předat, tak jak to udělal například u fúze slovenských obchodů Tesco a Carrefour.

REWE přitom počítalo, že obchody začne přebírat už letos na jaře.

REWE provozuje v Česku zhruba 240 supermarketů Billa a diskontních prodejen Penny Market. Dohodu o nákupu 96 supermarketů Delvita oznámily firmy již loni v listopadu. Belgická Delhaize má své supermarkety Delvita prodat REWE Group za 100 milionů eur (zhruba 2,8 miliardy korun).

Podle informací, které byly v lednu zveřejněny na internetových stránkách belgického obchodního řetězce Delhaize, by se prodej českých Delvit měl uskutečnit ještě letos.

REWE Group již loni na podzim zahájila prověrku českých supermarketů Delvita, které získala.

Podle dosavadních informací existují dvě varianty, co se stane s obchody Delvity.

Podle první varianty se na supermarkety Billa přemění jen některé z 96 obchodů Delvita. Nový majitel se může zbavit až třetiny získaných supermarketů, které například fungují poblíž současných obchodů Billa.

Foto: Tomáš Adamec

Druhá a nyní pravděpodobnější varianta počítá s tím, že v Billy se promění všechny obchody a o tom, kolik jich nakonec zůstane otevřeno, rozhodne až poté, co zjistí, jak vydělávají.

Delvita prodělávala

Delhaize prodává své české obchody Delvita za podmínky, že nový vlastník převezme všechny zaměstnance. Na konci roku 2005 obchody Delvita zaměstnávaly 3800 lidí.

Delhaize již předloni předala REWE Group svých 11 obchodů na Slovensku. REWE Group byla podle tisku jedním ze zájemců o českou síť Delvita vedle nizozemského Aholdu a britského Tesca.

Delvita v posledních letech v Česku vykazovala vysoké ztráty. Například předloni v ČR prohloubila ztrátu na 839 milionů korun ze 185 milionů v roce 2004. Neuhrazená ztráta Delvity z minulých let na konci roku 2005 činila dalších 1,75 miliardy korun.

Tržby Delvity za prodej zboží předloni meziročně klesly o 470 milionů na 8,4 miliardy korun. Loňské výsledky Delvita zatím nezveřejnila.
 
Delvita je již čtvrtým obchodním řetězcem, který se rozhodl opustit český trh. V roce 2005 z ČR odešel Julius Meinl, loni jej následoval francouzský Carrefour a německý řetězec Edeka.

Bezmála 60 prodejen Julius Meinl koupila společnost Ahold a 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco Stores ČR.

Skupině REWE Group loni mezi deseti největšími obchodníky v Česku patřilo s odhadovanými tržbami 25,8 miliardy korun páté místo.

V Česku se zatím všechny nákupy a fúze mezi obchodními řetězci obešly bez problémů se schvalováním soutěžními úřady.

Na Slovensku ale tamní antimonopolní úřad zakázal Tesco koupit obchody společnosti Carrefour. Zákaz vydal antimonopolní úřad v obavě ze získání dominantního postavení na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy