Benzina se mění, reforma smetla už čtvrtinu šéfů pump

Adam Junek
27. 6. 2007 23:00
Nebyli schopni plnit nové nároky, tvrdí šéf Unipetrolu
Foto: Benzina

Praha - Zvýšit tržby, to je hlavní důvod právě probíhající modernizace celé sítě čerpacích stanic Benzina. Běží od loňského podzimu a dokončena má být v roce 2009. Celkem to firmu bude stát 1,3 miliardy korun.

Zatím je rekonstruována jen část pump. Modernizace už má ale své "oběti". Benzina podle informací deníku Aktuálně.cz vyměnila už čtvrtinu pronajímatelů svých pump. Při počtu 319 stanic v celé síti jde tedy zhruba o 80 lidí.

"Nebyli schopni se srovnat s novými podmínkami. S tím, že klademe nyní vyšší nároky na kvalitu služeb. Bylo proto nutné tyto pronajímatele vyměnit," vysvětlil v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Francois Vleugels, generální ředitel společnosti Unipetrol, která Benzinu ovládá.

"Probíhají kontroly, interní audity. Následně tréninky a případně druhé tréninky, ale pokud se chování k zákazníkům nezmění, je třeba se rozejít," doplnil.

Benzin Plus už je přes 40

Benzina postupně dělí síť svých čerpacích stanic na dvě značky. Běžná Benzina a Benzina Plus, kde se chce firma zaměřit na náročnější zákazníky. Benzina Plus má i jiný vzhled než tradiční Benzina. Logo má vyvedené v červené, stříbrné a modré barvě. A nabízí i vysoce kvalitní benzin Verva 100.

"V této chvíli je už asi 43 nebo 44 benzínek předěláno na značku Benzina Plus. Do konce roku to bude téměř osmdesát. Stejný počet běžných Benzin bude tou dobou modernizován," uvedl Vleugels.

Na další roky tak bude zbývat něco málo přes dvacet "prémiových" Benzin Plus a zhruba 150 běžných benzínek. Dosud proinvestovala Benzina do modernizace stanic asi 200 milionů korun.

Plán růstu

Podle údajů, které společnost nedávno zveřejnila, se investice vyplácí. Za prvních pět měsíců překročila plán prodeje pohonných hmot o deset procent.

Tržní podíl Benziny v roce 2006 činil 11,8 procenta, což pro společnost znamenalo třetí místo na tuzemském maloobchodním trhu.

"V budoucnu chceme mít podíl 20 procent," řekl Vleugels. "Patnácti procent dosáhneme organickým růstem. Zbytek pomocí akvizic," dodal.

Za rok 2006 vykázala firma podle českých účetních standardů zisk ve výši 16,25 milionů korun při celkovém obratu 13,2 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy