Babišův Agrofert zcela ovládne Kostelecké uzeniny

Adam Junek
6. 8. 2007 15:40
Za akcii nabídne 1388 korun

Praha - Společnost Agrofert jednoho z nejbohatších podnikatelů v České republice Andreje Babiše zcela ovládne jednoho z předních výrobců salámů a uzenin v Česku - firmu Kostelecké uzeniny, kde je dosud majoritním akcionářem.

Babiš získal povolení vytěsnit menšinové akcionáře od centrální banky. A dnes to schválila i valná hromada.

"(Banka) udělila předchozí souhlas k přijetí usnesení valné hromady společnosti Kostelecké uzeniny o přechodu všech ostatních účastnických cenných papírů na Agrofert Holding," vyplývá z usnesení zveřejněného na webu ČNB.

Podle usnesení má Babišův holding zaplatit za jednu akcii v nominální hodnotě jedné tisícikoruny 1388 korun.

Původně chtěl miliardář tak zvaný squeeze-out ještě osladit a přihodit.

"Je svolaná mimořádná valná hromada, která má jediný bod programu - právě squeeze out. A to za cenu vyšší, než je v rozhodnutí ČNB," uvedl před třemi týdny pro deník Aktuálně.cz mediální zástupce Andreje Babiše Miloš Růžička.

Korupční aféra

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Lobbista žádal od Babiše miliony. Za nic

Z toho však nakonec očividně sešlo.

Od Agrofertu se dají čekat další podobné akce. Na letošním červnovém oznamování hospodářských výsledků totiž Babiš řekl: "Cílem Agrofertu je restrukturalizace skupiny a pokračování v expanzi. Při akvizicích v zemědělství a potravinářství se soustředíme na střední Evropu, v oblasti chemie se díváme na možnosti v Evropě i ve světě."

Restrukturalizace majetkových účastí Agrofertu se bude týkat především nakoupené sítě pekáren a mlýnů na Slovensku. Střednědobým cílem je dosažení třicetiprocentního podílu na trhu v Česku a na Slovensku, doplnil jej tehdy člen představenstva Jaroslav Kurčík.

Agrofert Holding působí v zemědělství, potravinářství a chemii.Do skupiny patří přes 150 plně či částečně ovládaných firem. Aktivity má v České republice, na Slovensku i v dalších zemích. Skupina zvýšila v loňském roce čistý konsolidovaný zisk na 3,8 miliardy korun. O rok dříve vydělala 3,63 miliardy korun. Konsolidované tržby Agrofertu činily loni 72 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy