Babišův Agrofert loni vydělal devět miliard korun

ČTK ČTK
9. 5. 2012 14:05
Hlavním důvodem nárůstu je zlepšení hospodaření společností chemického sektoru
Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva firmy Agrofert
Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva firmy Agrofert | Foto: Agrofert

Praha – Skupině Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun.

Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy Kč z předloňských 92,1 miliardy. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 192 společností, skupina působí hlavně v zemědělství a potravinářství.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) vzrostl na 14,6 miliardy z předloňských 10,3 miliardy Kč. Hospodářský výsledek před zdaněním loni dosáhl 10,7 miliardy Kč.

"Hlavním důvodem tohoto nárůstu je opětovné zlepšení hospodaření společností chemického sektoru. Naopak zhoršené výsledky zaznamenal sektor zabývající se zpracováním masa a výrobou masných výrobků," uvedla společnost v tiskové zprávě. Dodala, že loni nově zařazené společnosti se na výsledku hospodaření podílejí pouze nevýznamnou měrou.

Agrofertu nově patřící společnosti prý naopak výrazně ovlivnily růst tržeb. Na jejich meziročním zvýšení o takřka 28 procent se podílely téměř z jedné třetiny.

Do skupiny mimo jiné patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, slovenská Duslo a německá SKW Piesteritz, dále desítky společností zabývajících se obchodem s komoditami, hnojivy, pesticidy, osivy či zemědělskou technikou a firmy zemědělské prvovýroby.

Z potravinářských firem patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy