Babiš se stane největším pekařem. ÚOHS fúzi schválil

ČTK ČTK
9. 5. 2012 9:39
Babiš odprodá čtyři pekárny a bude mít na trhu podíl necelých 30 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brno - Agrofert podnikatele Andreje Babiše se neodvolal proti rozhodnutí antimonopolního úřadu o povolení vzniku největších tuzemských pekáren. Rozhodnutí o převzetí United Bakeries je pravomocné.

Informaci sdělil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Agrofert už vlastní také konkurenční Penam. Vzniklý subjekt ale nebude tak velký, jak se původně předpokládalo. Agrofert bude muset odprodat čtyři pekárny, řekl již dříve Babiš. Případným odvoláním mohl Agrofert žádat o zmírnění podmínek.

Případem se antimonopolní úřad zabýval od loňského října. Patřil k nejsložitějším, které v posledních letech řešil. "Po splnění závazku odprodeje čtyř pekáren budeme mít podíl pod 30 procent," uvedl již dříve Babiš.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců.

Penam byl dosud dvojkou na trhu

Penam sídlící v Brně je dvojkou na českém trhu. Do Babišovy skupiny patří od roku 2004. Společnost vlastní 12 výrobních jednotek, čtyři mlýny a síť více než čtyřiceti prodejen pečiva. Zaměstnává přes 2200 lidí. Firma podobně jako United Bakeries působí také na slovenském a maďarském trhu.

Podívejte se, jak se peče chleba ve velkém:

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti. Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.

 

 

Právě se děje

Další zprávy