Angry Birds proti Kofole. Soutěží se o Podnikatele roku

Ekonomika Ekonomika
30. 5. 2012 10:15
O titul se utkají i šéfové firem zvučných jmen. Například Benetton a Desigual
Jannis Samaras.
Jannis Samaras. | Foto: ČTK

Monte Carlo - Příští sobotu si jeden z 59 podnikatelů odveze z Monte Carla titul Světový podnikatel roku 2012. Za Českou republiku se o tuto poctu bude ucházet Jannis Samaras ze společnosti Kofola.

V tuto chvíli už jsou známi jeho soupeři.  Ze jmen známých široké veřejnosti se v soutěži objeví například Jeff Weiner a Reid Hoffman za LinkedIn Corporation, Alessandro Benetton za Benetton Group, Mr. Thomas Meyer a Manel Adell za Desigual nebo Mikael Hed za Rovio Entertainment (neboli Angry Birds).

Celkově představují příjmy všech finalistů soutěže přibližně 59,12 miliardy USD a jejich firmy zaměstnávají celkem 304 205 lidí. Ve finále jsou zastoupeny jak veřejně obchodovatelné společnosti, tak firmy v soukromém vlastnictví soutěžících podnikatelů. Odvětví, v nichž finalisté působí, zahrnují finanční služby, zdravotnictví a biotechnologie, technologie, průmyslovou výrobu, maloobchod, spotřební průmysl a potravinářství.

Hodnotí minulí vítězové

O vítězi titulu Světový podnikatel roku 2012 rozhodne nezávislá porota, která je složená převážně z vítězů předchozích ročníků soutěže. Organizaci soutěže má na starost Ernst & Young.

"Na vyhlášení Světového podnikatele roku se každoročně setkávají ti nejlepší z nejlepších a každý z nich má šanci na úspěch. Výběr vítěze není o velikosti firmy, jak by se mohlo jevit. Rozhoduje příběh a cesta k úspěchu, kterou každý z podnikatelů prošel, jejich osobnost a další kritéria. My budeme Jannisovi Samarasovi rozhodně držet palce," říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

Podívejte se na příběh značky Kofola:

Proces hodnocení již začal, porota obdržela detailní podklady a 7.-9. června 2012 v Monte Carlu vyvrcholí hodnocení osobními pohovory s každým z národních vítězů.

Samaras si účasti mezi světovou podnikatelskou elitou váží: "Už titul Podnikatel roku České republiky jsem vnímal jako uznání práce všech lidí v Kofole, kteří dělají skvělou práci a posouvají tak Kofolu dál," komentuje účast na světovém finále Jannis Samaras a s úsměvem dodává: "Pokud s Kofolou vyhrajeme i v Monte Carlu, příští ročník zorganizujeme v České republice a světový vítěz si připije Kofolou."  

Kofola zaměstnává 2000 lidí

Jannis Samaras se narodil v Československu řeckým rodičům s obchodním duchem. Svého otce Kostase dodnes považuje za svůj hlavní podnikatelský vzor. V roce 1990 začali podnikat s dalšími třemi společníky Reném Sommerem, Tomášem Jendřejkem a Reném Musilou.

Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě a ve svých sedmi výrobních závodech na čtyřech trzích zaměstnává téměř 2000 lidí.  Do produktového portfolia firmy patří také řada ovocných nápojů, sirupů a koncentrátů Jupí, nápoje Top Topic a Vinea, dětmi oblíbený Jupík, pramenitá voda Rajec nebo pravá RC Cola.

 V loňském roce navíc přibyly energetické nápoje Semtex a Erektus, když Kofola koupila společnost Pinelli. V roce 2008 Kofola získala nového investora Enterprise Investors. Majoritní podíl společnosti však nadále zůstává u českých majitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy