Aeroflot hledá partnera, nebude to Penta, PPF ani J&T

Rudolf Marek, Euro.cz
24. 2. 2009 13:15
Ruský národní přepravce stále hledá strategického partnera

Praha - Viceprezident Aeroflotu Lev Košljakov exkluzivně pro Euro.cz sdělil, že jednání se třemi předními českými investory o strategickém partnerství při privatizaci ČSA již skončila. Bez úspěchu.

Podle jeho slov nebyla společnost Penta připravena se na projektu podílet finančně. "Rozhovory s PPF a J&T skončily už v raném stadiu," doplnil Košljakov.

"O našem jednání s Aeroflotem se pouze spekulovalo v médiích, my jsme tyto spekulace nikdy nekomentovali," uvedl mluvčí PPF Alexandr Bechtin. Také skupina J&T označila jednání s Aeroflotem pouze za předběžná: "Bylo to jen takové oťukávání, k žádnému vážnému jednání ani nedošlo."

Generální ředitel Aeroflotu Valerij Okulov přitom koncem ledna přislíbil, že během dvou týdnů jméno partnera zveřejní. Podle Košljakova to ale bylo v situaci, kdy byl přesvědčen, že partnerem bude Penta. "Vedeme další rozhovory. I když se rozhlížíme všude, jednáme především s českými firmami," uvedl Košljakov.

"Penta nebyla připravena se na projektu finančně podílet. Chtěli do toho vložit jen to, že jsou evropskou společností. Chtěli také hrát dominantní roli v provozní části firmy. My jsme měli zájem o to, aby se finanční rizika rozložila mezi nás a partnera, který bude v ČSA vlastnit 51 procent," vysvětlil Košljakov.

Výběrové řízení na nového majitele ČSA vyhlásilo ministerstvo financí 5. února. Zájemci mohou podávat přihlášky do 23. března. Těm, kteří postoupí do druhého kola, bude umožněn vstup do data roomu ČSA k vytvoření konečné finanční nabídky.

Jednou z podmínek soutěže je, že nabyvatelem většinového podílu musí být firma z Evropské unie, což je důvodem, proč Aeroflot hledá v Evropě strategického partnera, s nímž by se do tendru společně přihlásil.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=13131

 

Právě se děje

Další zprávy