Adidas udělá boty bez tří pruhů, levně pro chudé

Tomáš Fránek
16. 11. 2009 11:05
Jde o projekt držitele Nobelovy ceny míru Muhammada Junuse
Paiman je dělník v indonéské továrně Panarub, která vyrábí kopačky Adidas. "Můj příjem nestačí na to, aby pokryl základní životní potřeby pro mou rodinu, tak jsem si musel vzít půjčku," vysvětluje, když stojí se svou ženou a dvěma dětmi před svým příbytkem.
Paiman je dělník v indonéské továrně Panarub, která vyrábí kopačky Adidas. "Můj příjem nestačí na to, aby pokryl základní životní potřeby pro mou rodinu, tak jsem si musel vzít půjčku," vysvětluje, když stojí se svou ženou a dvěma dětmi před svým příbytkem. | Foto: M.Revaldi/Oxfam

Berlín - Firma Adidas, druhý největší světový výrobce sportovní obuvi, začne vyrábět boty pro chudé lidi, cena obuvi přitom nebude vyšší, než jsou náklady na materiál a výrobu.

Společnost, která se zaměřuje spíše na dražší a módní obuv, už uzavřela memorandum o výrobě těchto bot s nositelem Nobelovy ceny za mír za rok 2006 Muhammadem Junusem. Ten projekt sociálního byznysu vymyslel. Levné boty tak mají doputovat k chudým lidem po celém světě, kteří na boty nemají. První páry neziskové sady Adidas se mají vyrábět v Bangladéši.

Podle Junuse lidé v chudých krajích potřebují výrobky, které jsou cenově dostupné. Navíc tím, že se takové výrobky budou vyrábět přímo v místě, vzniknou i nová pracovní místa.

Mluvčí Adidasu Jan Runau agentuře DPA potvrdil, že firma bude boty vyrábět. Nebudou ale za jedno euro, rozhodnutí o výši ceny zatím nepadlo. "Boty budou prodávané za cenu, která nebude vyšší, než jsou náklady na materiál a výrobu," uvedl mluvčí.

Není zatím ani jasné, jestli budou nové boty mít značku Adidas. "Podle některých návrhů by se boty neměly prodávat pod žádnou značkou," uvedl mluvčí s tím, že se rozhoduje mezi různými možnostmi.

Společnosti Adidas klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 213 milionů eur (5,6 miliardy Kč). Firma se potýká s poklesem výdajů spotřebitelů způsobeným recesí.

Muhammad Junus je bangladéšský ekonom a bankéř. Proslavil se velmi úspěšným konceptem mikroúvěru (poskytování drobných půjček chudým podnikatelům, kteří jsou málo movití na to, aby získali úvěr od tradiční banky). Jedná se také o zakladatele Banky Gramín. Roku 2006 obdržel spolu s touto bankou Nobelovu cenu za mír.

Junus stojí například za projektem, ve kterém obyvatelé africké Ugandy získali přístup k informacím o počasí nebo zemědělské rady, které zdarma dostávají prostřednictvím SMS zpráv.

 

Právě se děje

Další zprávy