27 tisíc Korejců žaluje Apple za to, že je špehoval

ČTK ČTK
17. 8. 2011 14:07
iPhony ukládají informace o pohybu svého majitele po dobu až jednoho roku
Nový iPhone od společnosti Apple
Nový iPhone od společnosti Apple | Foto: Reuters

Soul - Skupina 27 tisíc Jihokorejců podala žalobu na firmu Apple. Požadují po firmě odškodné celkem 26 milionů dolarů (438,8 milionu korun), protože firma podle nich narušila jejich soukromí sbíráním informací o pohybu uživatelů telefonů iPhone.

Každý ze zúčastněných chce od Applu odškodné jeden milion wonů (15 800 korun), uvedl jeden z obhájců skupiny Kim Hjong-sok.

Mluvčí Applu v Soulu Steve Park se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Kde jsi včera byl a s kým? Apple to ví

Apple čelí vlně kritiky a stížností od dubna, kdy firma oznámila, že její iPhony ukládají informace o pohybu v blízkosti základnových stanic nebo bodu připojení na wi-fi po dobu až jednoho roku.

Takovéto údaje je možné využít k vytvoření hrubé mapy pohybu uživatele přístroje. Apple rovněž přiznal, že kvůli chybě softwaru iPhony posílají anonymně údaje na firemní server i poté, co byla služba u přístroje vypnuta.

Apple později slíbil, že nebude ukládat údaje o telefonech na dobu delší než sedm dní, bude všechna data šifrovat a zastaví zálohování souborů na počítačích uživatele. Zdarma rovněž opravil chybu softwaru.

Kim uvedl, že slyšení u soudu by mohlo začít v říjnu nebo v listopadu. Není však jisté, jak dlouho bude soudu trvat, než vynese rozsudek. Žalující strana zatím čítá 26 691 osob. Dalších 921 osob jsou mladiství a je nejprve potřeba získat souhlas jejich rodičů.

Požadovaná částka jeden milion wonů na osobu je sice podle Kima nízká, vychází však z toho, že jihokorejské soudy v případě uznání viny neukládají obecně tak vysoké odškodné jako v USA, napsala agentura AP.


 

Právě se děje

Další zprávy