Česká ekonomika raketově roste, hlásí statistici

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Radek Bednařík
Aktualizováno 14. 8. 2015 11:39
Po překvapivě dobrém prvním čtvrtletí se čekalo mírné ochlazení. Místo toho ekonomika analytikům vyrazila dech. Vzroste tlak na ČNB, říkají někteří.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Česká ekonomika velmi rychle rostla i ve druhém čtvrtletí roku 2015. Dnešní první předběžný odhad Českého statistického úřadu všem vyrazil dech. Zatímco analytici podle agentury Reuters očekávali zpomalení růstu ekonomiky ve srovnání s prvním čtvrtletím, čísla ukázala pravý opak.

Ve druhém kvartále tak hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 4,4 procenta. Výkon ekonomiky vzrostl dokonce i ve srovnání s prvním čtvrtletím, kde naprostá většina ekonomů čekala pokles. Zatímco tržní konsensus očekával výsledek minus 0,2 procenta, ve skutečnosti HDP oproti prvnímu čtvrtletí vzrostl o devět desetin procenta.

"Ve 2. čtvrtletí si česká ekonomika udržela svůj růst, a potvrdila tak svou rostoucí výkonnost," uvedl statistický úřad. Podle dat na webu ČSÚ je meziroční růst ekonomiky největší od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla o 5,3 procenta.

Česko je nejrychlejší v EU
Autor fotografie: Reuters

Česko je nejrychlejší v EU

První odhady vývoje HDP ve druhém čtvrtletí za celou EU dnes zveřejnil také Eurostat. I podle nich je Česko nejrychleji rostoucí zemí v EU. S odstupem za námi jsou Rumunsko (3,7 %), Polsko (3,6 %) a Španělsko spolu se Slovenskem (3,1 %).

Největší evropská ekonomika – Německo – ve druhém kvartále lehce zrychlila a meziročně rostla o 1,6 procenta a o 0,4 procenta mezi čtvrtletími. "Slibný růst německé poptávky je pro český export a průmysl velmi příznivým signálem slibujícím dobré výsledky i ve druhé polovině roku," říká Petr Dufek.

"České hospodářství zažívá neočekávaně silný boom, za kterým stojí především zpracovatelský průmysl následovaný všemi dalšími odvětvími. Odehrává se tak podobný příběh jako na začátku roku, jen s ještě větší intenzitou," říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Dynamika růstu je podle statistiků v porovnání s předchozím čtvrtletím rovnoměrnější napříč všemi odvětvími ekonomiky. Na výdajové straně je růst podpořen jak spotřebou domácností, tak i zvýšenou investiční aktivitou. Rovněž vývoj na trhu práce je pozitivní, bez práce je nejméně lidí od krize.

Roste tlak na ČNB

Velmi rychlý růst podle některých analytiků také opět zvýší tlak na Českou národní banku.

"Pro ČNB je hlavním cílem inflace. Nicméně ekonomika se zjevně vrátila ke konvergenčnímu příběhu, což tlačí korunu k posilování. S touto dynamikou růstu budou spekulace proti kurzovému závazku ČNB sílit," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

"ČNB nebude mít nyní problém nadále intervenovat a bránit posílení koruny pod 27 EUR/CZK. Ostatně ČNB dnes znovu opakuje, že neukončí intervence dříve než v druhé polovině příštího roku," dodává Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Pod větší tlak dostává prudce rostoucí ekonomika i Andreje Babiše. "Stoupnou také tlaky na ministerstvo financí, aby při takto solidním růst opravdu vykazovalo výrazně zlepšený daňový výběr," říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom skupiny Roklen.

Nejlepší růst od krize

Statistický úřad ve svém prvním odhadu nezveřejňuje, jak si vedly jednotlivé složky ekonomiky. Co způsobilo tak překvapivý růst, bude možné rozklíčovat až 28. srpna, kdy statistický úřad zveřejní zpřesněný odhad růstu HDP a také údaje o jeho jednotlivých částech.

"I když jde zatím jen o první odhad, nezbývá než znovu zlepšit výhled české ekonomiky pro letošní rok," říká Dufek s tím, že ekonomický růst nejspíše za celý rok 2015 překročí čtyři procenta, což bude nejlepší výsledek od roku 2007.

"Tento výsledek bude znamenat vzpruhu pro zaměstnanost, příjmy státního rozpočtu a nakonec i přispěje k rychlejšímu přibližování ČR k vyspělým zemím EU," dodává analytik.

V prvním čtvrtletí ekonomika stoupla meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně o 2,5 procenta. Společně s Rumunskem tak Česko rostlo nejrychleji v Evropské unii.

"V Evropě česká ekonomika aktuálně nemá konkurenci," říká David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. Upozorňuje ale, že české hospodářství se již zřejmě dostalo nad svůj potenciál a ekonomika se začíná přehřívat.

"Je otázkou času, kdy se začnou objevovat tlaky na růst cen či nemovitostí. Je pak otázkou, zda při současném růstu ekonomiky je adekvátní politika nulových úrokových sazeb a kurzového závazku," ptá se Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy