Česká ekonomika by měla oživovat, i přes korekci indexu

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 1. 2014 10:27
Index nákupních manažerů PMI klesl v prosinci na 54,7 bodu z listopadových 55,4 bodu.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v prosinci mírně zhoršily. Index nákupních manažerů PMI klesl na 54,7 bodu z listopadových 55,4 bodu.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, ovšem i tak zůstává nad dlouhodobým průměrem 52,4 bodu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

K výslednému indexu v prosinci již popáté v řadě pozitivně přispělo všech pět jeho složek. Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v prosinci dále prudce rostl. O nárůst nových zakázek se opět zasloužil hlavně export, přičemž tempo růstu bylo druhé nejvyšší od dubna 2011.

Tak jako v osmi předchozích měsících i v prosinci česká výroba vzrostla. Tempo růstu bylo pomalejší než v listopadu, ovšem pořád druhé nejrychlejší od dubna roku 2011. Spolu s výrobou opět stoupala rozpracovanost ve výrobním sektoru, stejně jako v šesti předchozích měsících.

V prosinci rovněž čeští výrobci kvůli zvyšujícímu se objemu práce najímali další pracovníky. Zaměstnanost tak nepřetržitě stoupá již osm měsíců.

"Index PMI nadále ukazuje na zlepšující se podmínky ve zpracovatelském sektoru. Tempo zlepšování podmínek se mírně snížilo ve srovnání s listopadem, nadále ovšem zůstává druhé nejsilnější v roce 2013," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanská-Ginerová.

I když většina analytiků počítala s dalším růstem, hodnoty indexu již byly podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho velmi vysoké a situace zralá na určitou korekci. "I přes prosincový pokles se index nachází na vysoké úrovni implikující pokračující oživování české ekonomiky," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy