Češi si o silvestrovské noci volali méně, výrazně přibylo dat

ČTK ČTK
1. 1. 2017 15:33
Počet telefonických hovorů během oslav příchodu nového roku klesl v Česku zhruba o 17 procent na 46,5 milionu. Podle operátorů se zhruba o desetinu snížil i počet odeslaných SMS zpráv. Až o pětinu se naopak zvýšil počet multimediálních zpráv (MMS) a výrazně vzrostl objem přenesených dat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi si během letošních oslav příchodu nového roku volali méně, počet hovorů meziročně klesl zhruba o 17 procent na 46,5 milionu. Snížil se i počet odeslaných SMS zpráv, celkově téměř o desetinu. Naopak až o pětinu se zvýšil počet zaslaných multimediálních zpráv (MMS), více než o polovinu vzrostl objem přenesených dat, především díky využití sítě LTE. Vyplývá to z informací, které v neděli poskytli mobilní operátoři.

"Silvestr v naší síti opět přinesl nižší počet hovorů a textových zpráv a významný nárůst datového provozu. Počet uskutečněných hovorů klesl o 18,2 procenta na zhruba 19,7 milionu," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Počet SMS zpráv podle ní klesl o 7,4 procenta na 15,9 milionu. Ovšem počet multimediálních zpráv, které přijalo MMS centrum společnosti, se zvýšil o 22 procent na 347.000. Objem přenesených dat vzrostl více než o polovinu na 108,7 terabytu (TB). Nejvytíženější byl jako tradičně časový úsek 23:45 až 0:45.

Podobné meziroční změny registruje také Vodafone. "Celkový SMS provoz poklesl o Silvestru o deset procent, ale během novoroční špičky odeslali uživatelé o něco více SMS než v předchozím roce, navíc využívali i jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou například sociální sítě, instant messaging, videa a podobně," sdělila mluvčí firmy Veronika Exnerová. Nejvíce o Silvestru klienti volali do Německa, Polska a na Ukrajinu. Z cizinců využívali služby sítě nejvíce Nizozemci, Němci a Švédové.

Celkový objem přenesených dat u O2 vzrostl o více než dvě třetiny, v síti LTE dokonce o 131 procent. "Trend přesunu od klasických služeb směrem k datům se potvrdil i v oblasti SMS zpráv. Těch se na Silvestra poslalo o devět procent méně než loni," doplnila Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Nejužívanějšími sociálními sítěmi byly podle ní na Silvestra tradičně Facebook, Instagram a Snapchat. "Zatímco s blížící se půlnocí provoz na facebooku nebo instagramu začal pomalu klesat, snapchat zaznamenal svou špičku," dodala Mikšovská.

 

Právě se děje

Další zprávy