Češi jsou druzí největší třídiči odpadu v EU. K "barevnému" kontejneru to mají do sto metrů

ČTK ČTK
11. 5. 2017 11:51
Pravidelně třídí odpad 72 procent obyvatel Česka. Množství vytříděného odpadu stoupá a spolu s ním i počet sběrných míst. Ze statistiky EKO-KOMU vyplývá, že každý Čech vytřídí v průměru 20 kilogramů papíru, zhruba 12 kilogramů plastů a skla a necelého půl kilogramu nápojových kartonů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Každý Čech loni vytřídil v průměru 44,8 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V porovnání s rokem 2015 je to o 2,5 kilogramu více. Množství vytříděných odpadů rok od roku stoupá a pravidelně třídí odpad 72 procent obyvatel. V evropském srovnání patří Česko v celkové recyklaci obalů ke špičce. V tiskové zprávě to uvedla společnost EKO-KOM, která zajišťuje sběr a recyklaci po celé zemi.

"V roce 2016 jsme celkově vytřídili a zrecyklovali bezmála 800 tisíc tun obalových odpadů," uvedl generální ředitel společnosti Zbyněk Kozel. Každý Čech vytřídil v průměru 20 kilogramů papíru, zhruba 12 kilogramů plastů, stejné množství skla a necelého půl kilogramu nápojových kartonů. Při započtení kovů se celková průměrná váha vytříděných odpadů na obyvatele ještě zvedne na 56 kilogramů.

Podle posledního srovnání Eurostatu je Česko v celkové míře recyklace obalových odpadů na druhém místě za Belgií. Třetí příčku mají Češi v procentu recyklace plastových obalů a pátou v recyklaci papíru.

Zvyšuje se i množství sběrných míst. Přístup ke kontejnerům na tříděný odpad mají obyvatelé na 99 procentech území a v roce 2016 mohli využít více než 307 tisíc nádob. Z toho 70 tisíc tvoří menší kontejnery u rodinných domů. Podle zástupců společnosti EKO-KOM se snižuje i průměrná vzdálenost k nejbližšímu sběrnému místu. V roce 2016 se barevné kontejnery přiblížily domácnostem o metr na 96 metrů.

EKO-KOM má v Česku monopol na třídění a recyklace obalů. Její služby loni využívalo 20 586 firem dodávajících na český trh balené zboží. Kromě toho firma zajišťuje sběrná místa na tříděný odpad pro 6114 obcí. Někteří odborníci v minulosti kritizovali monopolní postavení firmy. Ministerstvo životního prostředí v roce 2015 zamítlo žádost o autorizaci společnosti Interseroh, která chtěla firmě konkurovat. Údajně neposkytla dostatečné záruky.

Think-tank Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) loni vydal studii, podle které český systém třídění i přes monopol funguje dobře, s nízkými náklady a relativně efektivní správou.

 

Právě se děje

Další zprávy