Ceny v Česku stále rostou jen nepatrně. Inflace ale zrychlí, očekávají analytici i ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 10. 10. 2016 9:40
Meziroční inflace v září zpomalila tempo na 0,5 procenta ze srpnových 0,6 procenta. Ovlivnilo to zejména zlevnění potravin a nealkoholických nápojů, levnější pohonné hmoty a menší růst cen alkoholu a tabáku. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali, že meziroční inflace zůstane na 0,6 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Albert

Praha – Spotřebitelské ceny v září stouply o 0,5 procenta oproti stejnému období loňského roku. V porovnání s předchozím měsícem, kdy rostly meziročně o 0,6 procena, tak tempo inflace zpomalilo. Podle Českého statistického úřadu za tím stojí především vývoj cen alkoholických nápojů a potravin.

Například láhev vína v září meziročně zlevnila o 1,7 procenta, zatímco v srpnu o 1,5 procenta rostla. Výrazně zlevnila zelenina, kde ceny klesly v září o 9,2 procenta, zatímco v srpnu rostly o 2,3 procenta.

Oproti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta, na což měl největší vliv pokles cen dovolených o 13 procent.

Vývoj inflace není překvapením pro analytiky ani pro Českou národní banku. "Její srpnová prognóza předpokládala ještě nižší čísla," říká Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky. Analytici čekali v průměru meziroční růst o 0,6 procenta, ČNB o 0,4 procenta.

Podle Zeisela bude inflace v následujících měsících zrychlovat. "Na přelomu roku by měla dosáhnout 1,5 procenta a v druhé polovině roku již podle našeho odhadu přesáhne hladinu inflačního cíle ČNB ve výši 2 procent," pokračuje Zeisel.

Vše tak podle něj směřuje k tomu, že centrální banka opustí svůj kurzový závazek v posledním čtvrtletí roku 2017 poté, co inflace bezpečně dosáhne dvouprocentního cíle.

Podobně situaci vidí analytici Raiffeisenbank. "Pokračující růst české ekonomiky a nízká srovnávací základna z loňského roku by měly přispět k zrychlování tempa růstu inflace i v dalších měsících," říká analytička Daniela Milučká. Inflaci vzhůru podle ní poženou i ceny energií, když analytici Raiffeisenbank počítají s tím, že cena ropy do konce roku 2016 vyroste zhruba o pětinu.

"Do konce letošního roku by se meziroční míra inflace v ČR měla vyšplhat přes 1,5 %. Dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB vidíme v prvním čtvrtletí příštího roku. Opuštění kurzového závazku ČNB(konec měnových intervencí - pozn. red.)očekáváme až ve druhé polovině příštího roku," dodává Milučká.

 

Právě se děje

Další zprávy