Cena emisních povolenek v EU vystoupila na nový rekord

ČTK ČTK
25. 11. 2021 21:49
Cena emisních povolenek v EU vystoupila na nový rekord

Cena emisních povolenek v Evropské unii se ve čtvrtek vyšplhala na nové maximum nad 75 eury (více než 1900 korun) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Systém obchodování s povolenkami byl v unii zaveden v roce 2005 a růst jejich ceny z posledních měsíců je jedním z faktorů, které přispívají ke zdražování energií.

Poptávku po emisních povolenkách nyní podporují rovněž vyšší ceny plynu, kvůli kterým je pro elektrárenské společnosti ekonomičtější využívat uhlí. Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, takže vyžaduje více emisních povolenek, píše Reuters.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

 

Právě se děje

Další zprávy