ČD loni přepravily více než 182 milionů lidí, pomohly k tomu i slevy na jízdném

ČTK ČTK
30. 1. 2020 13:09
ČD loni přepravily více než 182 milionů lidí, pomohly k tomu i slevy na jízdném

České dráhy loni přepravily přes 182 milionů cestujících, což je meziroční nárůst zhruba o tři miliony. Vedle toho rostly i přepravní výkony, cestující totiž stále častěji jezdí vlaky na delší vzdálenosti. K nárůstu počtu pasažérů na železnici loni přispěly také státní slevy pro studenty a důchodce, za něž ČD dostaly dosud přes 3,2 miliardy korun. Cestující ovšem přibývali i před jejich zavedením. Počet cestujících se v roce 2019 zvýšil i ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. 

"Čísla ukazují dva hlavní trendy. Lidé se vracejí do vlaků a cestují na větší vzdálenost. Přepravní výkon rostl o 5,6 procenta a průměrná vzdálenost, kterou zákazníci v našich vlacích ujedou, je už téměř 48 kilometrů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský. 

Podle Nebeského k růstu přepravy hodně pomáhají například investice podniku do nových vozidel a služeb, dalším faktorem je také větší ochota lidí dojíždět za prací na větší vzdálenost než v minulosti. Další cestující také přesedají do vlaků z aut.

 

Právě se děje

Další zprávy