Unikátní časová osa: podívejte se na 100 let českého důvtipu, nadání a vůle

Michal Šenk Petr Zenkner Michal Šenk, Petr Zenkner
Aktualizováno 3. 11. 2018 14:35
Zrod světových značek i pády v zapomnění. Na časové ose si můžete proletět události a mezníky v ekonomice naší republiky za posledních 100 let.

Ekonomický základ nového státu stál v roce 1918 zejména na strojírenství – vedle pivovarů, lihovarů, cukrovarů a další potravinářské výroby. Například společnost První brněnská strojírna se v roce 1918 pyšnila už více než stoletou historií. Fungovaly banky jako Česká spořitelna, sklárny Kavalír či Moser, přepravu po Praze včetně té nákladní zajišťovala Pražská paroplavební společnost. Dále tu byly Hutě Poldi a Vítkovice, strojírenský závod Škoda Plzeň. K dalšímu rozmachu se chystal Baťa, Koh-i-noor. Už před válkou začínal fungovat Lucernafilm.

A jak si stojí republika ekonomicky dnes? Po sto letech vývoje československé a české ekonomiky zůstává země podobně jako při svém vzniku primárně průmyslovou, zejména silnou ve strojírenských oborech, automobilovém průmyslu.

Ekonomikou prolíná rozvoj moderních technologií, Češi jsou ve světové konkurenci relativně silní v IT. Z velké části firmy nepodnikají pod svými značkami, ale jako součást globálních dodavatelských řetězců. Mezi nejvýznamnější firmy patří Škoda Auto, ČEZ nebo Agrofert.

Události rok po roce


 

Právě se děje

Další zprávy