Výstava u Fragnera přiblíží architekta Jana Bočana

Andrea Berniová
27. 11. 2012 11:03
V Galerii Jaroslava Fragnera začne v polovině prosince výstava mapující dílo architekta Jana Bočana
Jan Bočan učil i na pražském ČVUT
Jan Bočan učil i na pražském ČVUT | Foto: Jakub Novák

Pokud se zajímáte o architekturu, neměli byste minout výstavu v Galerii Jaroslava Fragnera. Od 14. prosince až do 27. ledna tam přiblíží tvorbu Jana Bočana, jednoho z nejvýraznějších českých architektů posledního půlstoletí. Výstava bude retrospektivou a umožní pohled nejen na Bočanovy architektonickou práci, ale i na jeho pedagogickou činnost. Výstavu připravil jeho kamarád a spolupracovník Zdeněk Rothbauer spolu s o. s. Člověk a Prostor. Můžete se také těšit na výpravnou česko-anglickou publikaci vydanou právě o. s. Člověk a Prostor.

Jan Bočan spolu s architektem Janem Šrámkem zakládali ateliéry, jejichž účelem byla snaha o vytvoření kvalitních týmů a narušení nadvlády tehdejších státních projektových ústavů. V devadesátých letech si pak Bočan založil vlastní architektonický ateliér Bočan & Partners.

Umělecké provedení interiéru bylo pro Bočana důležité

Jan Bočan se narodil v roce 1937. Studoval architekturu na pražském ČVUT. Mezi roky 1965 a 1970 vznikla jeho realizace budovy Československého velvyslanectví v Londýně. Architekt se za ni dočkal prestižní britské architektonické ceny RIBA. Bočan vždy kladl důraz na kvalitní umělecké provedení interiéru a bylo tomu tak i v případě budovy velvyslanectví.

Mimo jiné zrealizoval Jan Bočan i budovu Československého velvyslanectví ve švédském Stockholmu a zastupitelský úřad v Tbilisi. Na výstavě tak uvidíte i ukázky autorského nábytku právě z budov těchto velvyslanectví.

Bočan učil od roku 1990 na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2009 získat tento architekt cenu Grand Prix Obce architektů za celoživotní dílo. Koncem roku 2010 Jan Bočan zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy