Sony prodala svůj newyorský mrakodrap. Potřebuje peníze

ČTK ČTK
18. 1. 2013 12:23
V budově ovšem tři roky zůstane v nájmu
Foto: Wikipedia

Tokio - Japonský výrobce elektroniky Sony Corporation prodá 37patrovou budovu své centrály v New Yorku za 1,1 miliardy USD (21,1 miliardy Kč). Zisk z prodeje by měl firmě pomoci vrátit se do zisku.

Novým majitelem budovy je konsorcium vedené realitní společností The Chetrit Group a prodej má být dokončen v březnu. Sony současně podepíše s novým majitelem dohodu o pronájmu na tři roky.

Cena, kterou Sony za budovu dostala, je nejvyšší cena zaplacená za kancelářskou budovu za dva roky. O budovu se ucházelo více než 20 zájemců.

Budova se nachází na Madison Avenue a vznikla na počátku 80. let. Původně zde sídlila telekomunikační firma AT&T. Sony budovu koupila v roce 1992 za 236 milionů USD.

Do ztráty Sony přivedly televizory

Sony a další velcí japonští výrobci spotřební elektroniky se uchylují k prodeji majetku, aby posílili své finance v době, kdy se snaží ukončit ztráty z výroby televizorů, kde je ohrožuje konkurence jihokorejských firem v čele se Samsungem.

Generální ředitel Sony Kazuo Hirai minulý týden uvedl, že Sony rovněž zvažuje prodej své bateriové divize, která vyrábí baterie pro tablety, osobní počítače a mobilní telefony. Firma by se mohla zbavit i dalšího majetku, který nepovažuje za svůj hlavní.

V září Sony prodala chemickou divizi s 2900 zaměstnanci státní japonské bance za 704 milionů USD. Podle agentury Reuters Sony nabídla k prodeji také svoji kancelářskou budovu v centru Tokia a doufá, že z dohody získá až 100 miliard jenů (21,4 miliardy Kč).

Za fiskální rok do konce března 2013 očekává Sony provozní zisk 1,45 miliardy USD (27,8 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 753 milionů USD v předchozím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy