Solarní sprcha na zahradě? Proč ne!

Ilona Víchová
11. 6. 2012 7:13
Nejsou peníze na drahé bazény? Zahradní solární sprcha je ideálním levnějším způsobem svlažení v horkých dnech. Nechte si poradit.

Zahradní sprcha se solárním ohřevem je dobrým doplňkem bazénu nebo jedinečným osvěžením v horkých letních dnech. Jednoduché používání vám umožní přežít tropické dny bez bazénů.

Solární sprcha je estetický prvek, který padne do každé zahrady. Díky unikátnímu směšovacímu ventilu je vyhledávaným doplňkem i na chaty a chalupy. Příjemné osvěžení a omytí z bezplatného a ekologického zdroje teplé vody.

Co si představit pod pojmem solární sprcha

Vybíráme ze dvou druhů, závěsné a stabilní. První typ je velmi jednoduchý a zásobník na vodu je tvořený vakem, který je z izolačního materiálu a poutá na sebe sluneční paprsky. Výhodou je mobilnost a snadné sprchování. Druhý typ, stabilní sprcha je tvořená z těla, které je zároveň zásobníkem na vodu.

Díky slunečním paprskům se voda ohřeje na zhruba 60 stupňů a pak se promíchává s přivedenou studenou vodou. Na trhu jsou k dostání různé designerské kousky a velikosti.

Solární sprcha? Proč ne!

Solární sprcha je ideálním řešením v momentě, kdy nemáte bazén a hledáte osvěžení. V případě, že bazén vlastníte, uvažujte o sprše jako způsobu hygieny před vstupem do vody. Zamezíte přístupu bakterií do bazénu a snížíte náklady na jeho provoz. Stejně tak si zahradní solární sprchu vychvalují zahrádkáři, kteří nemají přístup k teplé vodě a potřebují ji využít nejen k osvěžení, ale k běžné hygieně.

Ceny závěsných sprch se pohybují už od 1500 korun. U solární sprchy stabilní pak hovoříme o částkách od 3 do 15 tisíc korun. Vše záleží na našem vkusu a požadavcích. Opravdové moderní desigenové kousky jsou vyráběné z kvalitního materiálu, který je třeba řádně zaplatit.

Dobré umístění je základ

Závěsné sprchy jsou nenáročné. Naplníte vak a pověsíte jej v podstatě kamkoliv. U stabilní sprchy je třeba uvažovat dopředu. Solární sprcha potřebuje dostatek sluneční energie a přívod vody. Konstrukce sprchy není složitá a máte ji postavenou během několika minut.

Nezapomínejte vodu v nádrži starší více než tři dni vyměňovat. Pokud tak neučiníte, tvoříte bakteriím ideální prostředí pro rozmnožování. Před příchodem mrazů ji musíte demontovat a důkladně osušit. Před sprchováním pouštíme nejprve vodu studenou a pak zbytek. Hrozí opaření vodou z nádrže, která je často vyhřátá i na více než 60 stupňů. Ventily vyžadují pravidelnou kontrolu před usazováním vodního kamene.

--------------------------------------------------------------------------------

Vybírejte sprchy.

 

Právě se děje

Další zprávy