Počet ubytovacích nemovitostí v Česku se pomalu zvyšuje

Věra Tůmová
5. 11. 2012 22:00
Mít ubytovací zařízení či pronajímat chatu turistům už zase může být zajímavé
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přes 20 tisíc hotelů, penzionů, ubytoven a dalších objektů slouží u nás podle průzkumu ministerstva pro místní rozvoj (MMR)k ubytovávání domácích i zahraničních turistů. Tento počet se také od roku 2010 zase pomalu zvyšuje. Meziroční nárůst se přitom podle Jaromíra Beránka z analytické společnosti Mag Consulting citovaného tiskovou agenturou ČTK pohybuje do tří procent.

Počet hotelů, penzionů a dalších menších zařízení v Česku podle Beránka pozvolna klesal od roku 1995 do období let 2000 až 2008, kdy se jejich počet ustálil. Razantnější pokles pak následoval v letech 2008 až 2010 v souvislosti s celkovým propadem cestovního ruchu, který byl doprovodným jevem ekonomické recese. „Od té doby množství zařízení mírně stoupá a stejným tempem by mělo růst i v následujícím roce," domnívá se Beránek.

Do celkového počtu přes dvacet tisíc přitom MMR započítalo nejen klasická ubytovací zařízení, jako jsou hotely a penziony, ale právě i menší objekty s méně než pěti pokoji nebo deseti lůžky. Do této kategorie spadají nejčastěji chalupy a chaty k pronájmu.

Každý týden jiná chalupa

Část domácích turistů přitom právě ubytování v soukromých chalupách a chatách dává přednost. Ve srovnání s velkými ubytovacími zařízeními jim to zpravidla umožňuje větší klid a pohodlí pro rodinnou dovolenou s dětmi či přáteli.

Ubytování v soukromých chalupách ale například Český statistický úřad (ČSÚ) do pravidelného sčítání nezařazuje. Podle ČSÚ tedy v uplynulém roce v České republice existovalo na 7600 větších zařízení poskytujících ubytovací služby.

Rozšíření průzkumu i na malá ubytovací zařízení ovšem podle MMR poskytuje lepší přehled o situaci v turistice, uvedla pro ČTK mluvčí úřadu Jana Jabůrková.

A na jih a na sever…

Největší počet ubytovacích zařízení se podle průzkumu nachází v Jihočeském kraji, největší hustota zařízení v přepočtu na obyvatele je pak v Libereckém kraji.

Největší podíl v počtu lůžek podle MMR zaujímá hlavní město Praha, na kterou připadá 12,5 procenta z celkové kapacity. V počtu existujících zařízení zvítězil Jihočeský kraj, kde se nachází přes 13 procent všech existujících ubytovacích zařízení. Za ním se zhruba deseti procenty následují kraje Liberecký a Královéhradecký.

Jihočeský kraj má vzhledem ke své poloze a přítomnosti řady atraktivních vodních nádrží a sjízdných řek rovněž primát v počtu míst pro stany a obytné přívěsy. Nachází se zde i velká část individuálních ubytovacích zařízení - chat, chalup a turistických ubytoven. Ty jsou podle MMR situovány především v horských pásmech a pokud nejsou na horách, nachází se ve velké míře právě v jižních Čechách.

Evidence počtu ubytovacích zařízení je podle MMR první fází šetření. Následovat by měla druhá fáze, ve které úřad pomocí rozeslaných dotazníků získá podrobnější údaje o charakteru a využití těchto ubytovacích zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy