Německé Orco změní dluh 129 milionů eur na akcie

ČTK ČTK
20. 12. 2011 10:45
Původně byl dluh splatný už příští rok
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Developerská skupina Orco se dohodla s věřiteli své dceřiné firmy Orco Germany, že vymění její dluh 129,1 milionu eur (kolem 3,3 miliardy korun) za dluhopisy převoditelné na akcie. Dluh byl původně splatný v roce 2012. Oznámila to dnes firma. Jednou z hlavních oblastí podnikání Orka je Česko.

První část dluhopisů za 79,1 milionu eur (asi dvě miliardy korun) firma převede přibližně na 19,25 milionu nových akcií do konce ledna 2012. Cena za jednu akcii bude při převodu 4,1 eura.

Ve druhé fázi převede developer příští rok do konce dubna zbývajících 50 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun) na akcie při ceně 6,27 eura za jeden cenný papír. Celkový počet akcií Orka se tak zvýší přibližně na 36,3 milionu.

Akcie firmy se obchodují na burzách v Praze, Paříži a Varšavě. Z budapešťského trhu s cennými papíry se Orco podle nedávného oznámení stahuje. Chce tím snížit náklady.

Orco se v posledních letech potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma s akciemi na pražské burze nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil Orku obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

Za letošní tři čtvrtletí vykázalo Orco ztrátu kolem 40 milionů eur (asi miliarda korun). Ve srovnatelném období loni mělo zisk 242 milionů eur (zhruba šest miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy