Kam míří současná experimentální architektura

Kam míří současná experimentální architektura
Na necelých dvě stě metrech čtverečních výstavní plochy je shromážděno 75 studentských projektů magisterského či postgraduálního studia z Rakouska, Slovenska a České republiky. Vedoucími těchto ateliérů jsou špičky oboru: v hlavním prostoru prezentují svá akademická studia Zaha Hadid, Greg Lynn, Hani Rashid, Hernan Diaz Alonso a Reiner Zettl z  Institutu architektury na vídeňské univerzitě.
Innsbrucký institut experimentální architektury je spjat se jmény Patrika Schumachera a Marjana Collettiho.  Modely vyrobené především pomocí technologie 3D tisku doplňují animace a videa z jednotlivých ateliérů.
Mezi mnohými modely a animacemi studentů Zahy Hadid, nejmladší laureátky a první ženy oceněné prestižní cenou Pritzker Prize, mezi jejíž poslední stavby patří například olympijský plavecký stadion v Londýně, vévodí trojice modelů výškových budov.
Losangeleský architekt Greg Lynn, držitel prestižní ceny Zlatého lva udílené na Bienále architektury v Benátkách, zadal svým studentům projekt sportovního stadionu.  Tým studentů Heyde Darman, Igor Szuba a Lea Artner  navrhl stavbu s plochou pohyblivou střechou, která se do sebe zasouvá jako zámek.
Foto: Galerie Jaroslava Fragnera
Věra Tůmová
13. 5. 2013 17:30

Centrum avantgardy i průsečík architektonických směrů a tendencí. Takovým metropolitním místem byla kdysi Praha a na její dávnou slávu chce nyní navázat první Bienále experimentální architektury, které se letos rozbíhá zatím na dvou místech hlavního města. Úvod připravila Galerie Jaroslava Fragnera s výstavou studentských projektů vyzvaných akademických ateliérů v České republice, Slovensku a Rakousku. Výstava potrvá do 26. května a už 22. května na ni volně naváže sympozium v kině Světozor plné prezentací a přednášek, a to včetně účasti prestižních architektů, jako je například Hani Rashid, Klaus Bollinger či Greg Lynn.

 

Právě se děje

Další zprávy