Ještě máte šanci. Uzávěrka Zelené úsporám se prodlužuje

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
29. 11. 2013 19:00
V programu Nová zelená úsporám pro letošní rok zbylo 80 milionů korun.
Foto: Pavel Baroch

Praha - V programu Nová zelená úsporám 2013 stále zbývá 80 milionů z celkové jedné miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí proto dává žadatelům ještě šanci a příjem žádostí prodlužuje do 20. prosince.

Celou částku pro letošní rok nestihli lidé vyčerpat kvůli častým chybám v podávaných žádostech. „Některé žádosti musely být vyřazeny pro formální nedostatky, kdy žadatelé nedodali všechny podklady. Pokud by byly přijaty všechny žádosti, podpora už by byla v tuto chvíli vyčerpána," vysvětluje ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský.

Jestliže někdo ze zájemců nestihne podat žádost ani v prodlouženém termínu, bude mít další možnost, získat dotaci na zateplení i v příštím roce. Začátkem ledna totiž startuje navazující program Nová zelená úsporám.

„V první fázi počítáme se dvěma miliardami z příjmů z prodeje emisních povolenek. Ty budou opět určené na komplexní rekonstrukce rodinných domů. Nové dvě miliardy v programu zateplí na osm tisíc rodinných domů a dají práci přibližně pěti tisícům zaměstnanců v různých oborech," říká Podivínský.

První zelená úsporám byla spuštěna v roce 2009. Hospodařila s 21 miliardami korun a podpořila kvalitní zateplení a nové čisté zdroje tepla v minimálně 150 tisících domácnostech. Nestačila ale všem žadatelům. Na podzim 2010 se muselo dokonce přijímání dalších žádostí kvůli enormnímu zájmu zastavit - dva roky před ukončením programu.

Obnoven byl v letošním roce s tím, že k dispozici byla celkem miliarda korun. Na tento proram naváže další etapa, v jejímž rámci by měly být do roku 2020 poskytnuty dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy