Jak bude venku? Odpoví vlastní teploměry a meteostanice

Andrea Berniová
25. 4. 2013 23:00
Domácí meteostanice umí víc, než jen předpovídat počasí
Kolik je venku stupňů?
Kolik je venku stupňů? | Foto: Thinkstock

Počasí je (nejen) na jaře nepředvídatelné. A i když venku svítí slunce a zdá se, že musí být teplo, může nás překvapit studený vítr. Existují ale pomocníci, kteří jasně určí, jestli je venku zima a jak vlastně bude.

Základním pomocníkem na zjištění venkovní teploty je teploměr. Venkovní teploměry bývají vyrobeny z různých materiálů, sehnat se dají ve všemožných velikostech i stylech. Mohou stát dvacet, ale i tisíc korun.

Teploměr bývá hliníkový či plastový, nebo dřevěný. Vzhledově se dá sehnat obyčejný teploměr, ale i teploměr s ozdobně vyvedenými číslicemi. Venkovní teploměr může být i digitální.

Ukazuje počasí a umí i vzbudit

Více funkcí než klasický teploměr nabízí domácí meteostanice. Díky ní je možné vždy snadno rychle zjistit, jaké bude počasí. Meteorologická stanice může mít dvoubarevný či vícebarevný displej. Měří vnitřní i venkovní teplotu a také relativní vlhkost a barometrický tlak.

Aby mohla meteostanice určit venkovní teplotu, je potřeba ven umístit speciální čidlo, které je součástí balení. Tento přístroj samozřejmě také předpovídá počasí, a to pomocí různých ikon (například slunce, mrak) a také díky číselnému zobrazení předpokládané teploty.

Některé meteostanice ukazují i fáze měsíce či polohy Slunce a Měsíce. Meteorologické stanice zobrazují i aktuální čas a je možné na nich nastavit buzení.

Meteostanici je možné postavit na stůl, či pověsit na zeď. Dá se sehnat v různých velikostech a s různým rozlišením. Jednotlivé modely nabízejí odlišné funkce a od toho se také odvíjí jejich cena.

 

Právě se děje

Další zprávy