Dřevěná stavba roku: Známe vítěze soutěže, podívejte se

Dřevěná stavba roku: Známe vítěze soutěže, podívejte se
Vítěz kategorie: Návrhy dřevěných konstrukcí Veřejné hlasování i hlasování odborné poroty Ing. Irena Truhlářová - Rozhledna Kelčský Javorník - soutěžní návrh  Základní myšlenka návrhu je „cesta kmenem stromu". Do kmene se vstupuje prolukou mezi hlavními svislými prvky. Při pohledu vzhůru se nám otevírá impozantní prostor - vnitřní svět kmene stromu. K cestě vzhůru láká pozvolná rampa vinoucí se ve tvaru šroubovice.
Vítěz kategorie: Návrhy dřevěných konstrukcí Veřejné hlasování i hlasování odborné poroty Ing. Irena Truhlářová - Rozhledna Kelčský Javorník - soutěžní návrh  Požadovaný organický tvar autory přivedl k myšlence použití ohýbaných dřevěných lepených prvků, které zároveň odkazují na významnou místní tradici nábytku z ohýbaného dřeva. Celkové množství použitého dřeva: 114m3   
Vítěz kategorie: Realizované dřevěné konstrukce Veřejné hlasování České dřevařské závody - Lávka přes I/13 u Nového Boru  Lávka převádí pěší a cyklostezku přes silnice I.třídy (I/9 a I/13). Je tvořena dvojicí nosných oblouků, střední mostovkou ze dvou hlavních nosníků a systému příčníků a podélníků.
Vítěz kategorie: Realizované dřevěné konstrukce Veřejné hlasování České dřevařské závody - Lávka přes I/13 u Nového Boru  Oba hlavní oblouky jsou zdvojené, vyrobené z lepeného lamelového dřeva. Oblouky jsou spojeny dvěma úložnými příčníky pod mostovkou a čtyřmi příčníky v horní úrovni oblouků. Střední část mostovky nad komunikací je zavěšená do oblouků, krajní dvě pole na každé straně jsou samonosná, podepřená šikmými vzpěrami obdélníkového průřezu do stejného základu jako oblouky.
Foto: Nadace dřevo pro život
Věra Tůmová
23. 2. 2013 14:00

Slavnostní vyhlášení soutěže Dřevěná stavba roku 2012 se uskutečnilo 23. února na veletrhu Dřevostavby v Praze Holešovicích. V hlasování veřejnosti i odborné poroty shodně zvítězil například návrh unikátní dřevěné rozhledny či školicí středisko z osmihranů. Prohlédněte si všechny vítězné stavby.

 

Právě se děje

Další zprávy