Dráhy prodají tisíce budov a pozemků, stojí je miliony

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 10. 2011 11:52
Masarykova nádraží se ale rozhodnutí o prodeji netýká
Foto: Vojtěch Marek

* Doplnili jsme reakci Penty na prodej majetku ČD.

Praha - Namísto útraty 240 milionů každý rok jednorázový výdělek z prodeje, rozhodly se České dráhy.

Právě tuto částku zaplatí za údržbu, opravy a ostrahu nemovitého majetku, který ale ke svému provozu nepotřebují, nebo jej dokonce už vůbec nevyužívají.

"Dráha se za poslední desetiletí velice změnila, už nepotřebujeme k zajištění provozu stovky budov a nemá smysl na ně každoročně vynakládat desítky milionů, které potřebujeme jinde. Bude rozumnější, když je prodáme a utržené peníze investujeme do oprav," uvedl náměstek generálního ředitele Českých drah Milan Matzenauer.

Do prodeje tak mají jít bývalé sklady, drážní domky, bytové domy i pozemky. Celkem má jít o 4500 budov a 14 tisíc pozemků.

Masaryčka se bude řešit zvlášť

Toto rozhodnutí se ale nevztahuje na nemovitosti v areálu pražského Masarykova nádraží. Předkupní právo na ně má podle smluv z let 2004 - 2006 společnost Masaryk Station Development (MSD), v níž před nedávnem získala majoritní podíl investiční skupina Penta.

"Toto rozhodnutí se Masarykova nádraží netýká, vzhledem k zatíženosti tohoto území smluvními závazky je třeba záležitost řešit zvlášť," uvedl vedoucí tiskového oddělení Českých drah Radek Joklík.

"Podle nás pozemky, které se nacházejí v okolí Masarykova nádraží, nemohou být prodávané v rámci toho prodeje, o kterém nyní informují ČD. Ty musí být prodávané na základě smlouvy z roku 2004, kdy ČD prodali pozemky společnosti MSD. Jediné, co musí dráhy rozhodnout u pozemků okolo Masarykova nádraží, je, zda budou chtít smlouvu z roku 2004 akcelerovat a prodat pozemky nyní, nebo později, až po developerské realizaci a kolaudaci. Ale to může být otázka roků," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Hledá se prodejce

Kolik za prodej nepotřebných pozemků a budov dráhy utrží, zatím není jasné. Skutečnou tržní hodnotu prodávaného majetku má stanovit strategický partner, který by pro ČD měl také vypracovat prodejní strategii a zajistit samotný prodej nemovitostí.

Dráhy už na tohoto partnera vypsaly otevřené výběrové řízení. Vítěz by měl mít jasnou práci na tři roky s předpokládanou odměnou 90 milionů korun. Skutečná výše provize ale bude záviset na konečné prodejní ceně.

 

Právě se děje

Další zprávy