Architektura frankofonního Švýcarska

Architektura frankofonního Švýcarska
Administrativní budova UEFA, BASSICARELLA ARCHITECTES AS, Nyon (Vaud), 2009-2010 Zaoblené a plně prosklené stěny budovy umožňují maximálně využít volný přístup slunečního světla. Letní ochranu proti slunci zajišťují vykonzolované stropní desky, jejichž šířka závisí na orientaci.
Rekreační chata, Charles Pictet Architecte FAS SIA, Les Diablerets (Vaud), 2007-2009 Stavba s rámovou konstrukcí zaujme okny rozmístěnými po celém obvodu pláště. Střed půdorysu zaujímá betonový masiv, jenž slouží k zavětrování budovy a zároveň jako krb a srdce celého domu tak, jak to bývalo u tradičních savojských chalup.
Tři rodinné domy v záplavové zóně, Bakker & Blanc architectes associés,  Fribourg (Fribourg), 2007-2008 Tyto domy jsou součástí záplavové oblasti. Parcely byly vystaveny riziku záplav a studie řešila otázku záchrany obyvatel v případě stoleté vody. Budovy jsou umístěny na násypu, jehož výška byla stanovena tak, aby se v případě povodní museli hasiči při záchraně obyvatel domů brodit ve vodě o maximální výši 60 centimetrů, což je úřady považováno za bezpečné.
Sportovní hala Esplanade, GXM architectes sàrl, Bienne (Bern), 2007-2009  Nová sportovní hala se rýsuje jako nový orientační bod města v neustále se proměňující čtvrti. Budova je výrazným horizontálním prvkem, což ještě více umocňuje přesah prvního podlaží o 8 metrů nad sousední parcelu.
Foto: Galerie Jaroslava Fragnera/ Foto: Hannes Henz
Věra Tůmová
7. 4. 2013 16:00

Galerie Jaroslava Fragnera do 14.4. uvádí dvě výstavy o architektuře Švýcarska. První z nich jsme představili pod názvem ,,To nejlepší z nové švýcarské architektury". Ochutnávku druhé expozice, která přibližuje svébytnost tvorby architektů z francouzsky hovořícího kantonu Švýcarska, si můžete prohlédnout nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy