Brazílie vyhlásila stav nouze kvůli růstu cen a prosadila balíček pomoci pro chudé

ČTK ČTK
14. 7. 2022 6:37
Brazílie vyhlásila stav nouze kvůli růstu cen a prosadila balíček pomoci pro chudé

Brazilský parlament vyhlásil do konce roku stav nouze kvůli mimořádnému a nepředvídatelnému růstu cen paliv, což vládě umožnilo prosadit balíček sociálních výdajů. Brazilský volební zákon totiž zakazuje prudké navýšení vládních výdajů šest měsíců před volbami, uvedla agentura EFE. Podle některých odborníků na ústavní právo parlament odsouhlasil vyhlášení nouzového stavu jen, aby vládě umožnil obejít volební zákon a prosadit balíček sociálních opatření.

Balíček obsahuje zvýšení sociální podpory chudým rodinám či zavedení nových dávek pro taxikáře a řidiče nákladních vozů, kteří tvoří jádro příznivců prezidenta Jaira Bolsonara. Nová sociální opatření budou brazilskou státní pokladnu stát zhruba 7,6 miliardy eur (185 miliard korun).

Balíček počítá také například se zvýšením o 50 procent dávek pro chudé rodiny či se zavedením nových příspěvků na pořízení plynových láhví, které chudší domácnosti používají například pro vaření. Vláda bude také smět snížit daně odváděné z pohonných hmot. Zavádí se rovněž nové příspěvky pro taxikáře a řidiče nákladních automobilů, kteří pracují jako živnostníci.

 

Právě se děje

Další zprávy