Bělorusko kvůli neplánované údržbě omezuje dodávky ropy do Polska

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 11. 2021 10:52
Běloruská společnost Gomeltransněfť Družba, která je provozovatelem ropovodu Družba na běloruském území, omezila na tři dny dodávky ropy do Polska kvůli neplánované údržbě. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruského monopolního provozovatele ropovodů Transněfť.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Opravy na jednom z potrubí ropovodu začaly v úterý a měsíční plán dodávek ropy nebyl revidován, řekl TASS mluvčí Transněfti.

O stavbě ropovodu Družba se rozhodlo v prosinci 1958. Ropovod má délku zhruba 5500 kilometrů, začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu je až jeden milion barelů ropy denně.

Vztahy mezi Evropskou unií a Běloruskem jsou v poslední době velmi napjaté. EU viní režim prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se prý tak mstí za sankce, které unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Běloruští představitelé podobná obvinění odmítají. Na hranici mezi Běloruskem a Polskem a také na bělorusko-litevské hraniční linii táboří v mrazivých podmínkách tisíce migrantů, především z Blízkého východu.

 

Právě se děje

Další zprávy