Značky Volkswagen bude do ČR dovážet Porsche holding

Radek Pecák Radek Pecák
22. 11. 2011 14:06
Jedna dceřiná firma koncernu Volkswagen ovládne druhou
Foto: Reuters

Po dvaceti letech končí v roli dovozce vozů koncernu Volkswagen do České republiky společnost Import Volkswagen Group a její roli převezme Porsche Holding Salzburg.

Porsche Holding dosud v Česku působil prostřednictvím firmy Porsche Inter Auto. Prodával značky Audi, Seat a Volkswagen a také domácí Škodu. Navíc provozoval prodejní zastoupení značky Porsche. Stejně jako Import Volkswagen Group je součástí nadnárodního koncernu VW.

Podle tiskové zprávy si skupina od tohoto kroku slibuje zlepšení postavení koncernových značek na českém trhu.

Společnost od ledna povede Josef Roider, který v posledních deseti letech řídil českou maloobchodní skupinu Porsche Inter Auto. Funkci generálního ředitele IVG převezme od Rudolfa Javurka, který od ledna do září příštího roku převezme pozici vedoucího manažera pro mezinárodní projekty v rámci koncernu Volkswagen AG. Poté zřejmě odejde do důchodu.

Import VW Group se sídlem v Praze je největší skupinou pro dovoz automobilů do České republiky. Během 20 let firma předala svým zákazníkům více než 320 000 nových automobilů. V minulém roce firma vykázala obrat 11,9 miliardy korun. Prodejní a servisní síť importérské skupiny IVG zahrnuje 117 servisních míst, 38 autorizovaných prodejců značky Volkswagen osobní vozy, 45 Volkswagen Užitkové vozy, 19 Audi a 26 Seat.

Porsche Inter Auto CZ v současné době provozuje osm autocenter a zaměstnává 700 lidí. Mateřská skupina podniků Porsche Holding působí ve 20 zemích Evropy a také v Číně a Jižní Americe a v roce 2010 vykázala obrat 12,8 miliardy eur. Porsche Holding zaměstnává celkem 21 tisíc pracovníků a zabývá se velkoobchodem i maloobchodem v oblasti automobilů a také finančními službami. V minulém roce skupina prodala 432 000 nových a 150 000 ojetých vozů a je tak nejúspěšnější evropskou obchodní skupinou v oblasti automobilů.

Sídlo společnosti Porsche Holding je v Salzburgu. Podnik založily v roce 1947 děti Ferdinanda Porsche - Louise Piëch a Ferry Porsche. Od roku 1971 bylo vedení soukromého podniku svěřeno do rukou managementu. Od 1. března letošního roku je Porsche Holding Salzburg částí společnosti Volkswagen AG a je veden jako samostatná podnikatelská jednotka v koncernovém odbytu.

 

Právě se děje

Další zprávy